Get Adobe Flash player

Υπηρεσίες Υποστήριξης

 

Το Κέντρο προσφέρει τις ακόλουθες υπηρεσίες:

 

Υποδοχή και Ενημέρωση

Παροχή βοήθειας στα άτομα και τις οικογένειές τους σε νομικά θέματα (δικαιώματα, παροχές κ.τ.λ.).


Διάγνωση και Αξιολόγηση

Καταγραφή και αξιολόγηση του κάθε ατόμου και της οικογένειάς του..


Φυσικοθεραπεία

Ατομικά προγράμματα κινητικής αποκατάστασης σε άτομα όλων των ηλικιών.


Εργοθεραπεία

Ατομικά προγράμματα, τα οποία έχουν στόχο την αποκατάσταση του ατόμου κάθε ηλικίας στο μέγιστο δυνατό των ικανοτήτων του, στους τομείς της προσωπικής φροντίδας, της εργασίας, της μάθησης, του παιχνιδιού και των διαπροσωπικών σχέσεων.

 

Λογοθεραπεία

Ατομικά προγράμματα, τα οποία έχουν στόχο την αποκατάσταση των διαταραχών λόγου και των προβλημάτων κατάποσης/σίτισης του ατόμου καθώς και την μέγιστη βελτίωση της επικοινωνίας του (λεκτική - εναλλακτική).

 

Ψυχολογική Στήριξη

Υποστήριξη και συμβουλευτική του ατόμου και της οικογένειάς του.

 

Νοητική Ενδυνάμωση

Ατομικά και ομαδικά προγράμματα, τα οποία πραγματοποιούνται από τη Ψυχολόγο του Κέντρου με στόχο την πνευματική κινητοποίηση και ενδυνάμωση ενήλικων ατόμων με νοητική στέρηση καθώς και ενήλικων ατόμων , που έχουν υποστεί πνευματική βλάβη από εγκεφαλικό επεισόδιο ή από ατύχημα.

 

Αυτόνομη Διαβίωση

Ατομικά προγράμματα, τα οποία πραγματοποιούνται από την Κοινωνιολόγο του Κέντρου κατ' οίκον, με στόχο την κατάκτηση της αυτονομίας του ατόμου μέσω της απόκτησης δεξιοτήτων, οι οποίες αφορούν δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, όπως: προσωπική υγιεινή και φροντίδα, καθαριότητα του προσωπικού χώρου του ατόμου, οικιακές εργασίες. Την παρούσα χρονική στιγμή ένας ενήλικας με νοητική στέρηση πραγματοποιεί πρόγραμμα Αυτόνομης Διαβίωσης, μία φορά την εβδομάδα.


Μουσικοκινητική Αγωγή

Ομαδικό πρόγραμμα, το οποίο πραγματοποιείται μία φορά την εβδομάδα από την Κοινωνική Λειτουργό του Κέντρου και από μία Εθελόντρια Μουσικό. Σε αυτό συμμετέχουν ενήλικες με νοητική στέρηση, με στόχο την επαφή του ατόμου με το σώμα του μέσω του ρυθμού και της μουσικής.


Μεταφορά

Μετακίνηση των εξυπηρετουμένων προς και από το Κέντρο με τα δύο υπηρεσιακά οχήματα, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Εξετάζεται η οικονομική και κοινωνική κατάσταση του ατόμου καθώς και οι ιδιαίτερες κινητικές του δυσκολίες.


Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας

Τον Μάρτιο 2013 δημιουργήθηκε στους χώρους του Κέντρου Φυσικής, Ιατρικής και Αποκατάστασης μία ξεχωριστή δομή. Η δομή αυτή πήρε σάρκα και οστά με την συνδρομή της εκκλησίας και με την προσωπική μέριμνα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Χαλκίδας κ.κ. Χρυσόστομου, και έπειτα από τη συνεργασία του με το σύλλογο ΑμεΑ «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» και το Γ.Ν. Χαλκίδας. Σε αυτά τα πλαίσια, λοιπόν, ξεκίνησε τη λειτουργία του το Κέντρο Ημερησίας Φροντίδας για άτομα με εγκεφαλική παράλυση, για τα περισσότερα από τα οποία δεν υπάρχει άλλη κατάλληλη δομή ένταξης στο νομό Ευβοίας.

Ιστορικό:

Ο σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία του νομού Ευβοίας "ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ" συστάθηκε το 2011 από γονείς ατόμων που έκαναν θεραπείες στο πρώην ΚΕ.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ. Ευβοίας και νυν ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. Μοναδικά έσοδα του συλλόγου είναι οι συνδρομές των μελών του. Από τη συνεργασία του συλλόγου με το ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ., στις 11-03-2013, προέκυψε η δημιουργία του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας. Χρηματοδότης αυτής της συντονισμένης δράσης είναι η Μητρόπολη Χαλκίδας, η οποία προσέφερε στο σύλλογο την οικονομική  δυνατότητα να στελεχώσει το Κέντρο, με την πρόσληψη δύο ειδικών θεραπευτών (Λογοθεραπεύτρια και Εργοθεραπεύτρια). Αξίζει να σημειωθεί πως χωρίς την οικονομική βοήθεια της Μητρόπολης δεν θα ήταν δυνατό να λειτουργήσει το Κέντρο. Για την πρακτική υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης, σημαντική ήταν η συμβολή της διοίκησης του Γ.Ν. Χαλκίδας και του Διοικητή του Κου Αναστάσιου Σεπετή, ο οποίος διέθεσε κάποιους από τους άρτια εξοπλισμένους και ειδικά διαμορφωμένους χώρους του ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. για την εγκατάσταση του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας.

Στόχοι:

Το Κέντρο λειτουργεί καθημερινά (από Δευτέρα έως Παρασκευή) από τις 9.00 - 14.00 και εξυπηρετεί πέντε ανήλικα και ένα ενήλικο άτομο με εγκεφαλική παράλυση. Τα άτομα αυτά καθημερινά πραγματοποιούν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα θεραπειών, δηλαδή συνεδρίες λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, οι οποίες παρέχονται από το Κέντρο Φροντίδας, καθώς και συνεδρίες φυσιοθεραπείας και συμβουλευτικής γονέων, οι οποίες προσφέρονται από το προσωπικό του ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. Η λειτουργία του Κέντρου εποπτεύεται  επιστημονικά από την  εθελόντρια Φυσίατρο του ΚΕ.Φ.ΙΑΠ. κα Ελένη Παπαδάκη. Η πρόοδος των παιδιών είναι ήδη σημαντική καθώς κατακτούν βασικές λειτουργίες και αρχίζουν να εφαρμόζουν εναλλακτικές μορφές επικοινωνίας, προκειμένου να εκφράζουν τις καθημερινές τους ανάγκες. Η ευχαρίστησή τους στο καθημερινό τους πρόγραμμα αποτυπώνεται στο πρόσωπό τους με την είσοδό τους στο χώρο. Η ανακούφιση των γονέων είναι, επίσης, μεγάλη καθώς δεν μπορούσαν να εντάξουν τα παιδιά τους σε καμία αντίστοιχη δομή στην Εύβοια. Πλέον οι ίδιοι μπορούν να αντιληφθούν την καθημερινή βελτίωση των παιδιών τους.

Το ΚΕ.Φ.ΙΑΠ. αποτελεί τη μόνη, δημόσια πλήρως εξοπλισμένη και προσβάσιμη δομή για όλο τον νομό της Εύβοιας (στους χώρους του λειτουργεί, εκτός των άλλων, εσωτερική, θερμαινόμενη, θεραπευτική πισίνα). Βασικό του πρόβλημα είναι η έλλειψη θεραπευτών: λογοθεραπευτή και εργοθεραπευτή. Στους δύσκολους καιρούς, που διανύουμε, ας σταθούμε κοντά σε όλους αυτούς που καθημερινά μοχθούν για μία καλύτερη ποιότητα ζωής καθώς και σε αυτούς που στέκονται αρωγοί και αγωνιστές δίπλα τους.