Get Adobe Flash player

Μάρτιος 2011

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

 

ΚΛΙΝΙΚΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ

  

ΧΡΗΣΙΜΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΑ

 

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΜΕΑ

 

ΣΥΝΕΔΡΙΑ, ΗΜΕΡΙΔΕΣ, ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

 

 

Τροποποίηση του κανονισμού παροχών του ΟΠΑΔ

Η τροποποίηση αυτή αφορά σε ορισμένες από τις παροχές του ΟΠΑΔ ασφαλισμένων με συγκεκριμένες αναπηρίες που εξαρτώνται από συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα. Θα τη βρείτε στο ΦΕΚ146Β/10-2-2011 ΚΥΑ Αριθμ.Υ9/137380 «Τροποποίηση και συμπλήρωση του Κανονισμού Παροχών του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (Ο.Π.Α.Δ.)».

Αρχή της σελίδας

 

Πρόγραμμα χορήγησης επιδότησης ενοικίου: καθορισμός ασφαλιστικών προϋποθέσεων και δικαιολογητικά για την επιδότηση ενοικίου από τον ΟΕΚ

Καθορίστηκαν οι ασφαλιστικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των δικαιούχων στο πρόγραμμα χορήγησης επιδότησης ενοικίου για τα ενοίκια που κατεβλήθησαν το έτος 2009, με απόφαση του υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης (αριθμ. 4363/197, 4/3/2011). Επίσης ορίστηκαν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται ώστε οι δικαιούχοι να ενταχθούν στο πρόγραμμα της επιδότησης ενοικίου έτους 2011.

Αρχή της σελίδας

 

Ενίσχυση εργοδοτών με επιχορήγηση ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 2.300 ανέργων ατόμων ευπαθών ομάδων

Το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Ι.Κ.Α.) κοινοποίησε στις 21 Μαρτίου 2011 τις διατάξεις της με αριθ. 20537/752/18-10-2010 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 1663/τ.Β72010) που αφορούν στο «Πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 2.300 ανέργων». Αρ. πρωτ. Ε40/179 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ αρ. 22. Το πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, ως κίνητρο για την πρόσληψη 2.300 ανέργων (2.200 με πλήρη απασχόληση και 100 με μερική). Για περισσότερες πληροφορίες, Ι.Κ.Α., Διεύθυνση Ασφάλισης Εσόδων: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

 

Αρχή της σελίδας

 

Πασχαλινό bazaar από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων ALMA διοργανώνει 2-3 Απριλίου 2011 πασχαλινό bazaar στη μαρίνα Φλοίσβου (ώρες λειτουργίας 10:00-22:00). Τα έσοδα θα διατεθούν για τη δημιουργία του πρώτου ξενώνα για νέους με αναπηρία στο Π. Φάληρο.

Αρχή της σελίδας

 

Δωρεάν και πάλι οι μετακινήσεις των ΑμεΑ

Δωρεάν θα μεταφέρονται και πάλι από την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011, τα ΑμεΑ με τις ειδικές κάρτες μετακίνησης με τα αστικά λεωφορεία και ΚΤΕΛ. Η συμφωνία για τη δωρεάν μετακίνηση των ΑμεΑ επιτεύχθηκε μετά από συνάντηση του Προέδρου της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Αστικών Συγκοινωνιών με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατριβάνο.

Αρχή της σελίδας

 

Θεατρική παράσταση στο ΚΕΚΥΚΑμεΑ Ευβοίας «Το όνειρο του Σκιάχτρου»

Το ΚΕΚΥΚΑμεΑ Ν. Ευβοίας παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση "To Όνειρο του Σκιάχτρου" του Ευγένιου Τριβιζά, η οποία αποτελεί καλλιτεχνική δημιουργία της παιδικής σκηνής του Αεικίνητου Θεάτρου Ευρίπου, σε σκηνοθεσία Ράνιας Νταλαχάνη-Βαλέρη και Λιάνας Μυλωνά. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Μαρτίου 2011, ώρα 19:00 στο χώρο του Κέντρου, με την υποστήριξη του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων & Φίλων ΑμεΑ "Όλοι Μαζί". Είσοδος Ελεύθερη. Πληροφορίες: τηλ. 22213 52108.

Αρχή της σελίδας 

 

Εκδήλωση Ιεράς Μητρόπολης Χαλκίδας

Η Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδας προσκαλεί όλους στην εορταστική εκδήλωση που διοργανώνει η χορωδία – ορχήστρα νέων της με την ευκαιρία της εθνικής γιορτής την Κυριακή 20 Μαρτίου 2011, 6.00μμ στην αίθουσα τελετών της Σχολής Πεζικού. Θα ακολουθήσει ομιλία. 

 

Αρχή της σελίδας

 

Δαπάνες και υπηρεσίες που δεν καλύπτονται στο σύνολό τους από ασφαλιστικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες

Οι αποδείξεις αγοράς π.χ. ορθοπεδικών ειδών (π.χ. νάρθηκες υποδήματα), αναλώσιμων νοσοκομειακών ειδών, αναπηρικών βοηθητικών οργάνων (π.χ. αμαξιδίων, πατερίτσες) ειδικών μηχανημάτων (π.χ. νεφελοποιητών, φιάλες οξυγόνου), εξόδων μεταφοράς και διαμονής των ασφαλισμένων κ.ά., συμπεριλαμβάνονται πλέον στις δαπάνες για την κάλυψη του αφορολόγητου ορίου των €12.000, σύμφωνα με εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών στις 8 Μαρτίου 2011 (ΠΟΛ:1046).

Αρχή της σελίδας

 

Ημερίδα για τη μυασθένεια

Ημερίδα για τη μυασθένεια διοργανώνεται από το Σύλλογο Μυασθενικών Ελλάδας το Σάββατο 19 Μαρτίου 2011, στο αμφιθέατρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ. Η ημερίδα χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο (ξεκινά στις 10:00 πμ), με θέμα "ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΜΥΑΣΘΕΝΕΙΑΣ" απευθύνεται κυρίως σε γιατρούς και ειδικούς, ενώ το δεύτερο (ξεκινά στις 2:30 μμ), έχει θέμα "ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ - ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΥΑΣΘΕΝΩΝ".

Αρχή της σελίδας

 

Τροποποίηση της υπουργικής απόφασης για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ

Εκδόθηκε στο ΦΕΚ 22.02.2011 - Τροποποίηση της υπουργικής απόφασης υπ’ αρ. Δ5−ΗΛ/Β/Φ29/16027/06.08.2010 «Εφαρμογή Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου» (ΦΕΚ Β΄ 1403/06.09.2010), όπως τροποποιήθηκε με την Δ5−ΗΛ/Β/Φ29/οικ.26884/15.12.2010 (ΦΕΚ Β΄ 1963/21.12.2010) απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Αρχή της σελίδας

 

Τροποποίηση της ΚΥΑ για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα

Εκδόθηκε στο ΦΕΚ 58Β 26.01.2011 - Τροποποίηση της υπ. Αριθμ. Φ80000/ΟΙΚ.8755/892/9-4-2010 (ΦΕΚ 417 Α’) ΚΥΑ “Καθορισμός εφαρμογής αντικειμενικών κριτηρίων για την κατάρτιση, αναθεώρηση και συμπλήρωση του Καταλόγου συνταγογραφούμενων φαρμάκων βάσει των διατάξεων του άρθρου 12 παρ. 1 περ. β του νόμου 3816/2010 (ΦΕΚ 6 Α’).

Αρχή της σελίδας

 

Εναλλακτικές προσεγγίσεις στην εκπαίδευση των αναπνευστικών μυών (DePalo και συν. Respiratory muscle strength training with nonrespiratory maneuvers. J Appl Physiol 2004; 96:731-4)

Η ενδυνάμωση των αναπνευστικών μυών και συγκεκριμένα του διαφράγματος και των κοιλιακών μυών είναι δυνατό να επιτευχθεί και με μη αναπνευστικές τεχνικές. Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων υποδεικνύει ότι οι επαναλαμβανόμενες μη αναπνευστικές ασκήσεις (π.χ. κάμψεις δικεφάλων) σε 8 υγιή άτομα 3-4 φορές / εβδομάδα για 16 εβδομάδες είναι δυνατό να αυξήσουν το μέγεθος του διαφράγματος αλλά και τους αντίστοιχους δείκτες πίεσης που είναι ενδεικτικοί της ενδυνάμωσης των εισπνευστικών και εκπνευστικών μυών. Η επίδραση των μη αναπνευστικών τεχνικών ωστόσο εξαρτάται από το είδος και την ένταση της τεχνικής. Αναμένεται η επιβεβαίωση αυτής της μικρής μελέτης σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα και σε έρευνες μεγαλύτερης εμβέλειας.

Αρχή της σελίδας

 

Ψηφιακά παιχνίδια για μαθητές του Δημοτικού

Μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια έχει ξεκινήσει από τον Κοσμά Αθανασιάδη, δάσκαλο του 6/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Σαρωνίδας Αττικής. Πρόκειται για τη δημιουργία ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού για παιδιά Δημοτικού, με προτάσεις προς τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους γονείς. Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα υπάρχουν διαθέσιμες οπτικοακουστικές εφαρμογές για την εκμάθηση βασικών θεμάτων π.χ. της αλφαβήτας, των αριθμών, της προπαίδειας. Αλλά και πιο προχωρημένων, π.χ. εκπαίδευση πάνω στην αναγνώριση γεωγραφικών πληροφοριών, αστρονομία, ιστορία, ζωγραφική. Για περισσότερες πληροφορίες και ψηφιακά παιχνίδια: http://users.sch.gr/cosmathan/

Αρχή της σελίδας

 

Haptic Braille: φορητή συσκευή ανάγνωσης για τυφλούς

Μια νέα συσκευή για χρήστες με προβλήματα όρασης: πρόκειται για φορητό μεταφραστή και σαρωτή γραφής Braille, παρόμοιας μορφής με το τυπικό «ποντίκι». Σαρώνει οποιοδήποτε κείμενο σε οποιοδήποτε τυπωμένο υλικό, αναγνωρίζει τους χαρακτήρες μέσω του συστήματος OCR (Optical Character Recognition) και μεταφράζει το κείμενο σε Braille πάνω στην επιφάνειά του δίνοντας στη συνέχεια το ανάλογο απτικό ερέθισμα στο χρήστη του.

Αρχή της σελίδας

 

Ανιχνεύσεις ακοής σε παιδιά στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Μέρας Λογοθεραπείας

Ανιχνεύσεις ακοής σε παιδιά οργανώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών - Λογοθεραπευτών σε συνεργασία με νοσοκομεία σε όλη τη χώρα. Οι ανιχνεύσεις, οι οποίες γίνονται δωρεάν, θα λάβουν χώρα στις 14 Μαρτίου 2011 (χωρίς ραντεβού αλλά με σειρά προτεραιότητας) στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Μέρας Λογοθεραπείας.

Αρχή της σελίδας

 

ΟΑΕΔ: νέα προγράμματα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

Πέντε νέα προγράμματα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ για το έτος 2011. Αυτά είναι τα εξής: (1) Επιταγή Επανένταξης» με μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε «επίδομα απασχόλησης» για 10.000 ανέργους, (2) Απασχόληση 5.000 ανέργων ηλικίας 55-64 ετών σε επιχειρήσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, (3) Διεύρυνση της τουριστικής περιόδου με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 70.000 ανέργων σε τουριστικές επιχειρήσεις εποχικής και συνεχούς λειτουργίας, έτους 2011 και διατήρησης 10.000 θέσεων εργασίας σε τουριστικές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών, (4) Επιχορήγηση Επιχειρήσεων για την πρόσληψη 5.000 πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, και (5) Απασχόληση απόφοιτων δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, που το πρόγραμμα σπουδών τους εμπεριέχει θεωρητική εκπαίδευση στο σχολείο και θεσμοθετημένη πρακτική άσκηση σε εργοδότες, σε πραγματικές συνθήκες εργασίας. Τα προγράμματα αυτά αναμένεται να ωφελήσουν γύρω στα 100.000 άτομα.

Αρχή της σελίδας

 

Εγχειρίδιο ασκήσεων για τη ΣΚΠ

Ένα νέο εγχειρίδιο ασκήσεων για το σπίτι δημιουργήθηκε από το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του ΚΕΚΥΚΑμεΑ Ν. Ευβοίας για τα άτομα που πάσχουν από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ). Το εγχειρίδιο αυτό δημιουργήθηκε με βάση το «Stretching for People with MS» της National Multiple Sclerosis Society και χρησιμοποιείται ήδη από εξυπηρετούμενη του κέντρου σε συνεργασία με την εθελόντρια κ. Ιωάννα Οκτωνιάτη. Για περισσότερες πληροφορίες: τηλ. 2221 352122.

Αρχή της σελίδας

 

Υποσχόμενη ανακάλυψη για τη νόσο Αλσχάιμερ

Μια σημαντική ανακάλυψη έρχεται να ρίξει φως στην αιτιολογία και πιθανή αντιμετώπιση της νόσου Αλσχάιμερ. Ερευνητές του Ινστιτούτου Σκριπς στην Καλιφόρνια υποστηρίζουν μέσω της μελέτης τους ότι το ήπαρ και όχι ο εγκέφαλος ευθύνεται για τη συσσώρευση πλακών β-αμυλοειδούς οι οποίες ενοχοποιούνται για την εμφάνιση της νευρο-εκφυλιστικής νόσου. Συγκεκριμένα εντόπισαν γονίδια τα οποία εκφράζονται στο ήπαρ και είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ενός μέρους του συμπλέγματος ενζύμων τα οποία εμπλέκονται στην παραγωγή παθολογικών ποσοτήτων β-αμυλοειδούς τα οποία στη συνέχεια συσσωρεύονται στον εγκέφαλο. Με βάση τα παραπάνω ευρήματα δοκίμασαν ένα νέο φάρμακο το οποίο να μπορέσει ίσως στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της νόσου.

Αρχή της σελίδας

 

Λογισμικό Alexis: Παιχνίδια στον υπολογιστή για παιδιά με αυτισμό

Στο ΚΕΚΥΚΑμεΑ Ν. Ευβοίας υπάρχει CD-ROM με λογισμικό για παιδιά με αυτισμό καθώς και οδηγίες χρήσης του λογισμικού. Αναπτύχθηκε από τον Παύλο Χουζανά, πατέρα του Αλέξη, και αφορά σε μία σειρά ασκήσεων που βασίζονται στην αντίληψη χώρου, χρόνου, σχημάτων, χρωμάτων, αλλά και σε περισσότερο πολύπλοκες νοητικές λειτουργίες, όπως η σύνθεση αντίληψης - εμπειρίας (π.χ. τουλίπα = βολβός) και η ταύτιση εικόνων με τη λέξη του αντικειμένου που απεικονίζουν. Το CD-ROM διατέθηκε αρχικά (δωρεάν) από το NOESI.gr το οποίο όμως έχει πλέον σταματήσει τη διάθεσή του λόγω οικονομικών δυσχερειών. Εάν ενδιαφέρεστε επικοινωνήστε με την επιστημονική ομάδα του κέντρου στο τηλέφωνο 2221 352122.

Αρχή της σελίδας