Get Adobe Flash player

Απρίλιος 2011

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

 

ΚΛΙΝΙΚΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ

 

ΧΡΗΣΙΜΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΑ

 

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΜΕΑ

 

ΣΥΝΕΔΡΙΑ, ΗΜΕΡΙΔΕΣ, ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

 

 

Προκήρυξη Νησίδων Ποιότητας 2011

Η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία προκηρύσσει τον έκτο κατά σειρά πανελλήνιο διαγωνισμό «Νησίδων Ποιότητας 2011». Ο διαγωνισμός αυτός απευθύνεται σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), εθελοντικές οργανώσεις και οργανωμένες ομάδες συλλογικής δράσης πολιτών που εκτελούν εθελοντικό έργο ποιότητας ενώ παράλληλα λειτουργούν και ως κοινωνικά πρότυπα. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση, ταχυδρομικά ή ηλεκτρονικά, μέχρι την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την Ο. Σταυροπούλου This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ή πλοηγηθείτε στην ιστοσελίδα Κίνησης Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία www.kinisipoliton.gr. Την προκήρυξη του διαγωνισμού μπορείτε να τη βρείτε στην εξής διεύθυνση: 

 http://www.kinisipoliton.gr/UserFiles/File/113149_prokirixi_N.P._2011.pdf

Αρχή της σελίδας

 

Βάση Πληροφοριών Ειδικής Φυσικής Αγωγής μαθητών με αναπηρία

Η πρώτη Βάση Πληροφοριών Ειδικής Φυσικής Αγωγής στην Ελλάδα είναι πλέον πραγματικότητα. Σε μια νέα ιστοσελίδα συγκεντρώνεται για πρώτη φορά υλικό που αφορά στην Ειδική Φυσική Αγωγή, σε ελληνική και αγγλική έκδοση. Η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε από το τμήμα Φυσικής Αγωγής του ΤΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Την ιστοσελίδα θα τη βρείτε στην εξής διεύθυνση: www.pe.uth.gr/efa

Αρχή της σελίδας

 

Μέτρα για τα δικαιώματα μετακίνησης των επιβατών με αναπηρία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τον Απρίλιο σειρά μέτρων με στόχο την αποσαφήνιση των δικαιωμάτων των επιβατών και την ενίσχυση της εφαρμογής τους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αφορμή η δημοσίευση από την Επιτροπή δύο ανακοινώσεων σχετικά με τα πρώτα 6 έτη εφαρμογής των κανονισμών για τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών (κανονισμός αριθ.261/2004) και τα δικαιώματα των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα (κανονισμός “ΑMΚ” αριθ.1107/2006). Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται για το 2011: (α) ενίσχυση της αποστολής του δικτύου Εθνικών Φορέων Εφαρμογής (ΕΦΕ) για ισχυρότερη πανευρωπαϊκή επιβολή των δικαιωμάτων των επιβατών στην Ευρώπη και έκδοση ερμηνευτικών κατευθυντήριων οδηγιών, διευκρινίζοντας την εφαρμογή του κανονισμού 1107/2006 σχετικά με τους επιβάτες με μειωμένη κινητικότητα (π.χ. όροι πρόσβασης, δηλ. πότε μπορούν οι επιβάτες με μειωμένη κινητικότητα να μην γίνονται δεκτοί για επιβίβαση, πότε πρέπει να συνοδεύονται, καθώς και άλλα θέματα, όπως ο χειρισμός του εξοπλισμού κινητικότητας). Στόχος η δημιουργία νέων κατευθυντήριων γραμμών εφαρμογής στο πλαίσιο των μετακινήσεων για τους Παρα-ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο το 2012. Τα παραπάνω μέτρα πρόκειται να επεκταθούν και σε άλλους τρόπους μεταφοράς π.χ. θαλάσσιες και πλωτές μεταφορές (κανονισμός αριθ. 1177/2010, ισχύς από το 2012), λεωφορεία και πούλμαν (κανονισμός αριθ. 181/2011, ισχύς από το 2013). Τέλος η Επιτροπή θα παρουσιάσει ανακοίνωση με σκοπό την εναρμόνιση της εφαρμογής ορισμένων θεμελιωδών δικαιωμάτων σε όλους τους τρόπους μεταφοράς, π.χ. στην περίπτωση της περαιτέρω μεταφοράς επιβατών μέσα στο 2011.

Αρχή της σελίδας

 

Αλλαγές στη φορολογική δήλωση και ΑμεΑ

Αλλαγές αναφέρονται σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών στις φορολογικές δηλώσεις και τα ΑμεΑ: (α) το ΑΦΜ συζύγου συμπληρώνεται υποχρεωτικά, καθώς μόνο αν υπάρχει η ένδειξη έγγαμος προσμετρείται το ανώτατο όριο δηλούμενων δαπανών (30.000 ευρώ από αποδείξεις) και η έκπτωση ασφαλίστρων 2.400 ευρώ, (β) συμπλήρωση των ενδείξεων «ναι» για διαμένοντες σε οίκο ευγηρίας, ώστε να μην διακοπεί το αφορολόγητο λόγω μη προσκόμισης αποδείξεων για την κάλυψή του, (γ) ετήσια δαπάνη (κωδικός 769) για ιδιωτικά σχολεία βασικής και μέσης εκπαίδευσης (εξαίρεση τα εσπερινά Γυμνάσια και Λύκεια), καθώς και τα ειδικά σχολεία ΑμεΑ (δ) δαπάνη (κωδικός 770) για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό: χωρίς επιβάρυνση αντικειμενικής δαπάνης όταν ο φορολογούμενος απασχολεί έναν μόνο οικιακό βοηθό ή όταν ο ίδιος ή πρόσωπο που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει έχει αναπηρία ≥ 67% (διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία) ή είναι 65 ετών και απασχολεί ένα νοσοκόμο, (ε) Δαπάνες από αποδείξεις για αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών, ώστε να μη χαθεί το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Κάθε φορολογούμενος προσκομίζει δαπάνες μέχρι 12.000 ευρώ ή 24.000 οι σύζυγοι, και για πρόσθετη έκπτωση φόρου 300 ευρώ μπορεί να προσκομίσει άλλες 3.000 ευρώ αποδείξεις ο καθένας.

Αρχή της σελίδας

 

Αλλαγές στη συνταξιοδότηση γονέων παιδιών με αναπηρία

Νέο σχέδιο νόμου προωθεί αλλαγές στις συνθήκες και τους όρους συνταξιοδότησης των γονέων παιδιών με αναπηρία. Στο νέο σχέδιο νόμου για την «Αναμόρφωση του σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και άλλες διατάξεις», οι ευνοϊκές προβλέψεις που μέχρι σήμερα ίσχυαν για τη συνταξιοδότηση αυτής της ομάδας γονέων φαίνεται να σχετικοποιούνται. Το άρθρο 37 του σε διαβούλευση σχεδίου νόμου αντικαθιστά τους τέσσερις προηγούμενους νόμους από το 2004 και μειώνει τον αριθμό των δικαιούχων στο ελάχιστο.

Αρχή της σελίδας

 

«Φτιάχνω το δικό μου θέατρο σκιών»: Εργαστήρι για παιδιά 6-12 ετών

Ο καραγκιοζοπαίχτης Τάσος Κώνστας, Ιδρυτής του Θεάτρου Φιγούρες και Κούκλες, μαθαίνει σε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών πώς να φτιάξουν το δικό τους θίασο σκιών.  Τα παιδιά γνωρίζουν παράλληλα τους ήρωες του ελληνικού θεάτρου σκιών και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και εκφράζουν το ταλέντο τους στη ζωγραφική & κατασκευή της πλαστικής φιγούρας. Το εργαστήρι θα λάβει χώρα το Σάββατο 7 Μαΐου 2011, στο «Ακαδήμεια» Πολιτιστικό Κέντρο, Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος στην Αθήνα.

Για πληροφορίες: τηλ. 210 5125600, www.akademeia.gr. Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ.

Αρχή της σελίδας

 

Τριήμερο σεμινάριο για τις διαταραχές του φάσματος του αυτισμού

Τριήμερο σεμινάριο με θέμα τις διαταραχές του φάσματος του αυτισμού και την τελευταία γνώση / εξελίξεις πάνω στον τομέα της διάγνωσης και αντιμετώπισης πραγματοποιείται στην Αθήνα, στις 6-8 Μαΐου 2011. Επιστημονικά υπεύθυνη του σεμιναρίου είναι η Δρ. Β. Παπαγεωργίου, επίκουρος καθηγήτρια της Παιδοψυχιατρικής.

Για περισσότερες πληροφορίες: http://diaskepsis.gr/seminar2011/index.php

Αρχή της σελίδας

 

Προσβασιμότητα στο διαδίκτυο

Το διαδίκτυο αποτελεί εδώ και πολύ καιρό πραγματικότητα και στο χώρο των ΑμεΑ. Λίγες είναι όμως οι αναφορές σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ στη χρήση του διαδικτύου και στους τρόπους με τους οποίους είναι δυνατό να γίνουν καλύτερα προσβάσιμοι οι δικτυακοί τόποι. Στο κείμενο ‘Προσβασιμότητα στο διαδίκτυο’ το οποίο έγραψαν ο Σ. Τζαναβάρης, εκπαιδευτής στις "Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών στην Ειδική αγωγή & Εκπαίδευση" από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης, και ο Δρ. Α. Σεπετής, Πρόεδρος του ΚΕΚΥΚΑμεΑ Ευβοίας, παρουσιάζονται πρακτικές λύσεις για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στο διαδίκτυο αλλά διεθνείς κανόνες / πρότυπα τα οποία θα πρέπει να ικανοποιεί κάθε δικτυακός τόπος που απευθύνεται σε ΑμεΑ.

Κατεβάστε το αρχείο σε .doc

Αρχή της σελίδας

 

Η επίδραση προγράμματος ασκήσεων προοδευτικής λειτουργικής αντίστασης σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση (Scholtes και συν. Effectiveness of functional progressive resistance exercise strength training on muscle strength and mobility in children with cerebral palsy: a randomized controlled trial. Developmental Medicine and Child Neurology 2010; e107-113)

Τα προγράμματα ασκήσεων προοδευτικής αντίστασης γίνονται όλο και πιο δημοφιλή στην αποκατάσταση της εγκεφαλικής παράλυσης με το σκεπτικό ότι η μυϊκή αδυναμία και όχι η σπαστικότητα σχετίζεται περισσότερο με τους κινητικούς περιορισμούς στα παιδιά αυτά. Σε μια τυχαία ελεγχόμενη μελέτη που περιελάμβανε 41 παιδιά (6-13 ετών) με εγκεφαλική παράλυση (GMFCS I-III) αξιολογήθηκε η επίδραση ενός τέτοιου προγράμματος ασκήσεων. Το πρόγραμμα διήρκεσε 12 εβδομάδες (3 φορές / εβδομάδα) και περιελάμβανε κύκλο 5 ασκήσεων (π.χ. πρέσα ποδιών και λειτουργικές ασκήσεις όπως έγερση από την καθιστή κλπ.) των οποίων το φορτίο αυξανόταν προοδευτικά με βάση τη μέγιστη δύναμη που μπορούσε να αναπτύξει κάθε παιδί. Οι μετρήσεις έγιναν πριν, κατά τη διάρκεια, αμέσως μετά, και στις 6 εβδομάδες μετά το πρόγραμμα και αξιολογήθηκαν η δύναμη, η κινητικότητα και ο βαθμός σπαστικότητας των μυών των παιδιών. Με το πέρας του προγράμματος παρατηρήθηκε βελτίωση στη δύναμη αλλά όχι στις άλλες παραμέτρους που μετρήθηκαν, ενώ στις 6 εβδομάδες παρατηρήθηκε μείωση της κερδισμένης δύναμης. Το πρόγραμμα ενδυνάμωσης δεν οδήγησε σε αύξηση της σπαστικότητας.

Αρχή της σελίδας

 

Επίσκεψη του 1ου Δημοτικού Ψαχνών στο ΚΕΚΥΚΑμεΑ Ν. Ευβοίας

Το 1ο Δημοτικό Ψαχνών επισκέφτηκε το ΚΕΚΥΚΑμεΑ Ευβοίας την Τρίτη 12 Απριλίου 2011, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των μαθητών σε θέματα αναπηρίας. Η επίσκεψη συνοδεύτηκε με ομιλίες και ξενάγηση στους χώρους του Κέντρου.

Αρχή της σελίδας

 

Ημέρα δενδροφύτευσης στο ΚΕΚΥΚΑμεΑ Ν. Ευβοίας

Το KEKYKAμεΑ Ν. Ευβοίας σε συνεργασία με το Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. Ευβοίας, το ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής, το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ., το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και το ΚΑμεΑ Χαλκίδας διοργάνωσαν στις 6 Απριλίου 2011, ημέρα δενδροφύτευσης στο χώρο του Κέντρου. Προηγήθηκε ομιλία του Καντανολέων Νεκταρίου, Υπεύθυνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Αρχή της σελίδας

 

Εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας για τις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2011

Διευκρινήσεις δόθηκαν για τον τρόπο εξέτασης των μαθητών και αποφοίτων με αναπηρία (βάσει του 3699/2008) στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2011 (εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση) στην εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας (Αρ. Πρωτ. Φ251/16888/Β6). Συγκεκριμένα, εξετάζονται προφορικά οι μαθητές και οι απόφοιτοι με: (1) τύφλωση, σύμφωνα με το Ν. 958/79 (ΦΕΚ 191 τ. Α) ή ποσοστό αναπηρίας ≥ 67% ή αμβλυωπία με ποσοστό αναπηρίας ≥ 67%, (2) κινητική αναπηρία ≥ 67% μόνιμη ή προσωρινή, που συνδέεται με τα άνω άκρα, (3) σπαστικότητα άνω άκρων, (4) κάταγμα ή άλλη προσωρινή βλάβη των άνω άκρων που καθιστά αδύνατη τη χρήση τους για γραφή. Η εξέταση θα γίνει μόνο στα Βαθμολογικά Κέντρα ή στα Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα. Γραπτά εξετάζονται οι μαθητές και οι απόφοιτοι με (1) σοβαρά προβλήματα ακοής (κωφοί, βαρήκοοι), σε ποσοστό ≥ 67% (2) προβλήματα λόγου και ομιλίας (δυσαρθρία, τραυλισμό) (3) προβλήματα επιληψίας, (4) οι μαθητές και οι απόφοιτοι με φάσμα αυτισμού για τους οποίους τα Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕΔΔΥ) ή τα πιστοποιημένα από το Υπουργείο Παιδείας Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα (ΙΠΔ) έχουν γνωματεύσει και εισηγηθεί τον γραπτό τρόπο εξέτασης. Όσοι επιθυμούν να εξετασθούν γραπτά, θα εξετασθούν στα εξεταστικά κέντρα που εξετάζονται και οι υπόλοιποι μαθητές του Λυκείου, σε ξεχωριστή αίθουσα και ο χρόνος εξέτασής τους μπορεί να παραταθεί με απόφαση της Λυκειακής Επιτροπής ή της Επιτροπής του Εξεταστικού Κέντρου.

Αρχή της σελίδας

 

Διαδικτυακό ραδιόφωνο www.ameagreek.gr

Μια νέα προσπάθεια ενημέρωσης και ψυχαγωγίας έχει ξεκινήσει με το διαδικτυακό ραδιόφωνο www.ameagreek.gr. Με ένα ξεχωριστό διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό που απευθύνεται σε όλες τις αναπηρίες, δίνεται η δυνατότητα να ακουστεί η φωνή συλλόγων και φορέων ΑμεΑ της ελληνικής επικράτειας. Παρέχονται επίσης συμβουλές πάνω σε νομικά θέματα και ενημέρωση για θέματα αναπηρίας. Όλες οι υπηρεσίες είναι δωρεάν.

Αρχή της σελίδας