Get Adobe Flash player

Μάης 2011

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

 

ΚΛΙΝΙΚΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ

 

ΧΡΗΣΙΜΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΑ

 

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΜΕΑ

 

ΣΥΝΕΔΡΙΑ, ΗΜΕΡΙΔΕΣ, ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

 

 Νευρο-αναπτυξιακές αναπηρίες σε παιδιά με παρεγκεφαλιδικές δυσμορφίες

Ο πρώιμος εντοπισμός των παρεγκεφαλιδικών δυσμορφιών είναι στενά συνυφασμένος με την έγκαιρη και ανάλογη αντιμετώπισή τους σύμφωνα με τα ελλείμματα και τις αναπηρίες που αναμένεται να προκύψουν. Στόχος της παρούσας μελέτης ήταν η έρευνα των αποτελεσμάτων των παρεγκεφαλιδικών δυσμορφιών σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο. Η μελέτη διεξήχθη σε 49 βρέφη με παρεγκεφαλιδικές δυσμορφίες (μέση ηλικία 29 μήνες) και περιελάμβανε απεικονιστικό έλεγχο (MRI), νευρολογική εξέταση και τυποποιημένες νευρο-αναπτυξιακές κλίμακες. Παρατηρήθηκε αυξημένη επίπτωση νευρολογικών, αναπτυξιακών και λειτουργικών ελλειμμάτων που επηρέαζαν την αδρή και λεπτή κινητικότητα, τη γνωστική λειτουργία, το λόγο και την κοινωνική συμπεριφορά. Τα ευρήματα υποδεικνύουν την ανάγκη για αναπτυξιακή παρακολούθηση αλλά και πρώιμη παρέμβαση σε αυτή την πληθυσμιακή ομάδα. (Bolduc M. et al. Spectrum of neurodevelopmental disabilities in children with cerebellar malformations. Developmental Medicine & Child Neurology 2011; 53:409-416).

Αρχή της σελίδας

 Πληροφόρηση Υγείας μέχρι το 2015 (HIFA2015)

Η καμπάνια της HIFA2015 (Health Information for All by 2015) ξεκίνησε από την Κένυα το 2006, στο 10ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Πληροφόρησης Υγείας και Βιβλιοθηκών της Αφρικής. Στόχος, μέχρι το 2015, κάθε άτομο παγκοσμίως να έχει πρόσβαση σε ενημερωμένους επαγγελματίες υγείας με πρόληψη της θνησιμότητας / νοσηρότητας στις απομονωμένες περιοχές. Αποτελεί την άμεση ανταπόκριση στο κείμενο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 2004.

Σύνοψη του κειμένου που δόθηκε στο περιοδικό Lancet βρίσκεται εδώ:

http://image.thelancet.com/extras/04art6112web.pdf

Αρχή της σελίδας

 Τηλε-υγεία

Η τηλε-υγεία περιλαμβάνει την εφαρμογή πληροφοριών και τηλεπικοινωνιακής τεχνολογίας  (ICTs) σε μια σειρά λειτουργιών του τομέα υγείας. Παραδείγματα αποτελούν η μεταφορά ή κοινή χρήση πληροφοριών μεταξύ οργανισμών φροντίδας υγείας, η χρήση ηλεκτρονικών φακέλων, οι υπηρεσίες της τηλε-ιατρικής και τηλε-εκπαίδευσης, τα κινητά συστήματα διάγνωσης, πρόληψης και αποκατάστασης στον τομέα της υγείας. Στο έγγραφο το οποίο δημοσιεύτηκε αυτό το μήνα, η Ευρωπαϊκή Συντονιστική Επιτροπή για την Τηλε-υγεία (COCIR) προτείνει λύσεις για την ταχύτερη προώθηση της εφαρμογής της τηλε-υγείας στην Ευρώπη παρουσιάζοντας: (1) την έννοια της κινητής υγείας (mobile health) η οποία αποτελεί ένα νέο κλάδο της τηλε-υγείας, (2) επικαιροποιημένες συστάσεις για την τηλε-υγεία, (3) τις τελευταίες μελέτες πάνω στα οφέλη της τηλε-ιατρικής στον τομέα των χρόνιων παθήσεων (4) πρόσφατα παραδείγματα επιτυχημένης εφαρμογής στον τομέα της τηλε-υγείας.

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.cocir.org/uploads/documents/eHealth%20Toolkit%20LINK2.pdf

Αρχή της σελίδας

 Συνέδριο για την Τηλε-εργασία και την Κοινωνική ένταξη

Η International Telework Academy (ITA) και το Κέντρο Ξένων Γλωσσών και Φυσικής Αγωγής του ΤΕΙ Χαλκίδας διοργανώνουν το 16ο Διεθνές Συνέδριο ITA με τίτλο «Flexible E-Work Formats and Social Inclusion» («Ευέλικτες Μορφές Ηλεκτρονικής Εργασίας και Κοινωνική Ένταξη») στις 15-17 Σεπτεμβρίου 2011, στο Ξενοδοχείο Mare Nostrum (Βραυρώνα Αττικής). Στόχος του συνεδρίου είναι η ανάδειξη των τελευταίων εξελίξεων στο επίπεδο της έρευνας και των εφαρμογών που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία στον τομέα της Ηλεκτρονικής Εργασίας. Προθεσμία για υποβολή εργασιών: 10 Ιουνίου 2011. Προθεσμία εγγραφής στο συνέδριο: 19 Αυγούστου 2011. Κόστος συμμετοχής: 350€+23% ΦΠΑ.

Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο θα βρείτε στην εξής διεύθυνση: http://www.ita-itw2011.gr/

Αρχή της σελίδας

 19o Διεθνές Συνέδριο Φυσικής αγωγής & Αθλητισμού

Το διεθνές συνέδριο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού διοργανώθηκε και έλαβε χώρα για 19η συνεχή χρονιά στην πόλη της Κομοτηνής από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Κεντρικός ομιλητής στην τελετή έναρξης ήταν ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Χρήστος Αηδόνης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Special Olympics “ΑΘΗΝΑ 2011” κ. Γιάννα Δεσποτοπούλου. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αναπτύχθηκαν και δράσεις σε συνεργασία με την Special Olympics Hellas.

Αρχή της σελίδας

 Από τις 31 Μαΐου 2011 τα επιδόματα του ΟΕΚ

Παράταση μέχρι τις 31 Μαΐου 2011 λαμβάνει η υποβολή των αιτήσεων για στεγαστικό δάνειο από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Η παραλαβή των αιτήσεων είχε διακοπεί καθώς ο ΟΕΚ επεξεργαζόταν το πλαίσιο για το νέο δανειοδοτικό και επιδοματικό του πρόγραμμα, σύμφωνα με έγγραφο του υφυπουργού Εργασίας στη Βουλή στις αρχές Φεβρουαρίου. Οι ομάδες δικαιούχων θα καθορίζονται με αντικειμενικούς όρους και προϋποθέσεις παροχής κατοικίας και δανείων, με αυστηρά κριτήρια και με διαδικασία αυτεπάγγελτης αναζήτησης των δικαιολογητικών. Στόχος θα είναι η διευκόλυνση του πολίτη, η μείωση της γραφειοκρατίας και η διασταύρωση στοιχείων. Η επανεκκίνηση των προγραμμάτων του ΟΕΚ θα γίνει σταδιακά και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του Οργανισμού.

Αρχή της σελίδας

 Κλινικές οδηγίες για την αντιμετώπιση της αταξίας

Η αταξία εκδηλώνεται με έλλειψη σταθερότητας, απώλεια του συντονισμού, αδεξιότητα και αποτελεί σύμπτωμα σε μια σειρά νευρολογικών παθήσεων. Στο έγγραφο «Management of Ataxias: towards best clinical practice. Ataxia UK, 2009», αναλύεται η διάγνωση και αντιμετώπιση της προοδευτικά μεταβαλλόμενης αταξίας σε καταστάσεις όπως η αταξία Freidreich, οι ιδιοπαθείς νευροεκφυλιστικές αταξίες, οι αταξίες λόγω αγγειακών, τραυματικών, τοξικών & φλεγμονωδών αιτίων, καθώς και λόγω νεοπλασιών. Οι κλινικές οδηγίες αναμένεται να αναθεωρηθούν το καλοκαίρι του 2011.

Αρχή της σελίδας

 «36 παρτιτούρες για όλους»: ένα βιβλίο με μουσικά εκπαιδευτικά έργα για άτομα με αναπηρίες

Εκδόθηκε το βιβλίο «36 παρτιτούρες για όλους. Οι έλληνες συνθέτες πρωτοπορούν και … προκαλούν καινοτόμες προτάσεις διδασκαλίας», ένα βιβλίο με μουσικά εκπαιδευτικά έργα για άτομα με αναπηρίες από 14 συνθέτες. Το βιβλίο, που είναι δίγλωσσο (ελληνικά - αγγλικά) και συνοδεύεται από cd, επιμελήθηκε ο Μιχάλης Κεφάλας και ολοκληρώθηκε με την χρηματοδότηση του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Υμηττού, της εκδοτικής εταιρείας ΕΛΙΞ και του μουσικού οίκου «Παπαγρηγορίου - Νάκα». Επίσης, αναμένεται να κυκλοφορήσει σε ξεχωριστό τεύχος σε γραφή Braille, σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, για άτομα με προβλήματα όρασης. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία βιβλιοθήκης που να εξυπηρετεί τις ανάγκες της μουσικής εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία, αλλά και να υποστηρίζει τη δυναμική ένταξης του ταλέντου των νέων μουσικών με αναπηρία στο υπάρχον μάχιμο μουσικό δημιουργικό δυναμικό της χώρας.

Αρχή της σελίδας

 Διαδικτυακή πύλη για ΑμεΑ

Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει δημιουργήσει τη «Δικτυακή πύλη για ΑμεΑ». Αποτελεί ένα κομβικό σημείο μετάδοσης και διάθεσης των υπηρεσιών η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων: (1) Ηλεκτρονικό ΚΕΠ για ΑμεΑ, με σκοπό τη διάθεση εξειδικευμένης πληροφορίας για ΑμεΑ σε προσβάσιμη μορφή, καθώς και την υποστήριξη μηχανισμών υποβολής και προώθησης αιτημάτων προς φορείς της Δημόσιας Διοίκησης, (2) Υπηρεσία επαγγελματικής ενσωμάτωσης, για την εξυπηρέτηση της διαδικασίας αναζήτησης εργασίας από ΑμεΑ, χωρίς την απαίτηση της φυσικής παρουσίας τους στον χώρο των εργοδοτών, (3) Υπηρεσία πληροφόρησης για προϊόντα και υπηρεσίες υποστηρικτικής τεχνολογίας ΑμεΑ, με σκοπό τη δημιουργία βάσης πληροφόρησης των φορέων και των μεμονωμένων χρηστών, προκειμένου να βοηθηθούν στην επιλογή των κατάλληλων προϊόντων ή υπηρεσιών, (4) Φωνητική Πύλη, η οποία θα αποτελέσει εναλλακτικό δίαυλο πρόσβασης των ΑμεΑ στο διαθέσιμο περιεχόμενο με πιο οικεία μέσα, όπως το τηλέφωνο. Το έργο αποτελεί τμήμα του προγράμματος «Πρόσβαση Ατόμων με Αναπηρία στις Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης».

Τη διαδικτυακή πύλη για ΑμεΑ μπορείτε να τη βρείτε στη διεύθυνση: http://www.amea.gov.gr/

Αρχή της σελίδας

 Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Άλλη όψη

Στις 2 με 15 Ιουλίου 2011 θα πραγματοποιηθεί το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Άλλη Όψη, στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Κολινδρού και Ξενοδοχείο Πιερίδες. Και φέτος, το πρόγραμμα απευθύνεται αποκλειστικά σε ανθρώπους με τετραπληγία ή παραπληγία λόγω βλάβης στο Νωτιαίο Μυελό, καθώς και σε ανθρώπους με ακρωτηριασμό. Συνολικά, θα υπάρχουν διαθέσιμες 30 θέσεις για συμμετέχοντες και 15 θέσεις για υποστηρικτικό προσωπικό.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: http://alli-opsi.gr/

Αρχή της σελίδας