Get Adobe Flash player

Ιούνιος 2011

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

 

ΚΛΙΝΙΚΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ

 

ΧΡΗΣΙΜΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΑ

 

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΜΕΑ

 

ΣΥΝΕΔΡΙΑ, ΗΜΕΡΙΔΕΣ, ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

 

Παράσταση στα πλαίσια των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 στη Χαλκίδα

Μια παράσταση στα πλαίσια των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 οργάνωσε η Ομάδα Θεατρικής Δημιουργίας του Πανευβοϊκού Συλλόγου «Άνθρωπος – Ελπίδα – Πολιτισμός» στις 20 Ιουνίου 2011 & ώρα 8:30 μμ. στο Δημοτικό Θέατρο Παπαδημητρίου, Η θεατρική παράσταση «ΠΡΩΙΝΟ ΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ» σκηνοθετήθηκε από το Δημήτρη Αδάμη και αποτελεί μέρος των εκδηλώσεων «ΠΟΛΙΣ – ΑΜΦΙΤΡΥΩΝ».

Αρχή της σελίδας

 Έναρξη χορήγησης καρτών απεριορίστων διαδρομών για ΑμεΑ από 20 Ιουνίου 2011

Από Δευτέρα 20 Ιουνίου μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2011 θα διαρκέσει η χορήγηση των καρτών απεριορίστων διαδρομών του ΟΑΣΑ στα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ). Η χορήγηση δελτίων στους νέους δικαιούχους αρχίζει την 1η Ιουλίου 2011 και λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2011, ενώ ως ημερομηνία λήξης των δελτίων του 2010 ορίζεται η 5η Αυγούστου 2011. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών συνιστάται οι ενδιαφερόμενοι να μην σπεύσουν μαζικά τις πρώτες ημέρες για να προμηθευτούν τις κάρτες τους, αφού μπορούν να το κάνουν μέχρι το τέλος του χρόνου. Για πληροφορίες για τα απαραίτητα δικαιολογητικά και τη διαδικασία μπορείτε να απευθύνεστε στο πλησιέστερο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Αρχή της σελίδας

Αναστολή της εφαρμογής της νέας εγκυκλίου του ΙΚΑ μέχρι το τέλος Ιουνίου

Αναστέλλεται μέχρι το τέλος Ιουνίου 2011, η εφαρμογή της εγκυκλίου του ΙΚΑ "Κοινοποίηση πίνακα των χορηγούμενων από το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ ορθωτικών ειδών και τεχνητών μελών και παροχή σχετικών οδηγιών για τη χορήγησή τους" μετά από κατάληψη του ΙΚΑ, και συμφωνία καταληψιών και διοίκησης του ΙΚΑ. Στο διάστημα της αναστολής σχεδιάζεται η διοίκηση του ΙΚΑ να συζητήσει με τους καταληψίες και με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ώστε να καταλήξουν σε κάποια νέα εγκύκλιο.

Αρχή της σελίδας

ΙΚΑ: Νέα εγκύκλιος για τα αναπηρικά βοηθήματα

Δημοσιεύτηκε η νέα εγκύκλιος του ΙΚΑ «Κοινοποίηση πίνακα των χορηγουμένων από το ΙΚΑ –ΕΤΑΜ ορθοπεδικών, ορθωτικών ειδών και τεχνητών μελών και παροχή σχετικών οδηγιών για τη χορήγησή τους». Σύμφωνα με την εγκύκλιο, προβλέπεται σημαντική μείωση των ποσών που χρηματοδοτούνται από το ταμείο στους ασφαλισμένους με αναπηρίες.

Το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου, όπως δημοσιεύτηκε στο Διαύγεια είναι διαθέσιμο στην εξής διεύθυνση: http://et.diavgeia.gov.gr/f/ika_etam/ada/4ΑΤΖ4691ΩΓ-ΩΝ

Αρχή της σελίδας

 Νευροτροφίνες: μια ελληνική ανακάλυψη για τη θεραπεία της ΣΚΠ

Νέα προοπτική στη θεραπεία ατόμων με νευρο-εκφυλιστικά νοσήματα, όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, εκφύλιση ωχράς κηλίδας, καθώς και σε ασθενείς με νόσο του κινητικού νευρώνα (ALS), Πάρκινσον ή Αλσχάιμερ έρχονται να δώσουν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και το Ιατροβιολογικό Ινστιτούτο της Ακαδημίας Αθηνών. Με στόχο τη δημιουργία ενός νέου φαρμάκου που βασίζεται σε νευρο-αναγεννητικές ουσίες, τις μικρονευροτροφίνες. το Εργαστήριο Κυτταρικής Ανοσολογίας του Ιατροβιολογικού Ινστιτούτου της Ακαδημίας Αθηνών, εκπόνησε πειράματα με ποντικούς στους οποίους αναπτύχθηκε μια απομίμηση της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Στα πειράματα αυτά διαπιστώθηκαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα ακόμη και στις περιπτώσεις προχωρημένης παράλυσης. Η δημοσίευση της έρευνας - Lazaridis I. et al. Neurosteroid Dehydroepiandrosterone Interacts with Nerve Growth Factor (NGF) Receptors, Preventing Neuronal Apoptosis. PLos Biology 2011; 9: (4): e1001051 - είναι διαθέσιμη στην εξής διεύθυνση:

http://www.plosbiology.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pbio.1001051    

Αρχή της σελίδας

Συγχωνεύσεις προνοιακών ιδρυμάτων

Σε συγχωνεύσεις των προνοιακών ιδρυμάτων προχωρεί το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ο γενικός γραμματέας, κ. Γιώργος Κατριβάνος ανακοίνωσε τη συγχώνευση των 91 μονάδων κοινωνικής φροντίδας σε 22 οργανισμούς κοινωνικής φροντίδας σε όλη την Ελλάδα. Σε κάθε διοικητική περιφέρεια θα λειτουργεί ένας Οργανισμός Κοινωνικής Φροντίδας Παιδιού και Οικογένειας (ΟΚΦΠΟ) και ένας Οργανισμός Κοινωνικής Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία (ΟΚΦΑ).  Συγκεκριμένα για την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τα 10 ΝΠΔΔ (Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Λαμίας, Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας Ευρυτανίας, ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Βοιωτίας, Θεραπευτήριο Χρ. Παθήσεων Εύβοιας, ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Εύβοιας, Θεραπευτήριο Χρ. Παθήσεων Φθιώτιδας, ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Φθιώτιδας, Κέντρο Στήριξης ΑΜΕΑ Άμφισσας, ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Αιτωλοακαρνανίας, ΚΑΦΚΑ Αμφιλοχίας) συνενώνονται σε 2.

Αρχή της σελίδας

Σε ισχύ το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 200.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης

Σε ισχύ παραμένει το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ όσον αφορά στην επιχορήγηση 200.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης με επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορούν να επωφεληθούν οι μικρές επιχειρήσεις, καθώς προβλέπεται η επιχορήγηση σημαντικού ποσοστού εργαζομένων που απασχολούν κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησής τους και ειδικότερα για έναν (1) έως και τριάντα (30) εργαζόμενους κατ’ ανώτατο όριο, με την προϋπόθεση να διατηρήσουν, ίσο αριθμό τουλάχιστον μη επιχορηγούμενων εργαζομένων με τον αριθμό των επιχορηγουμένων καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Στο πρόγραμμα, στόχος του οποίου είναι η διασφάλιση συνολικά 400.000 θέσεων εργασίας, εντάσσονται και επιχειρήσεις που απασχολούν μόνο ένα (1) άτομο με πλήρη απασχόληση. Ωφελούμενοι του προγράμματος, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης της επιχείρησης, είναι εργαζόμενοι, με έμφαση στις ειδικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων με αναπηρία. Η δέσμευση για την υπαγωγή στο πρόγραμμα, είναι η διατήρηση του προβλεπόμενου αριθμού απασχολούμενων για 18 μήνες. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) και συγκεκριμένα στη διεύθυνση: http://www.oaed.gr/pages/SN_1183.pg  

Αρχή της σελίδας

Δικαστική απόφαση ανοίγει δρόμο για τη μονιμοποίηση των ΑμεΑ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα

«Πράσινο φως» για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων ΑμεΑ ανάβει δικαστική απόφαση-σταθμός που παρακάμπτει τη συνταγματική διάταξη που απαγορεύει τις μονιμοποιήσεις, δίνοντας προβάδισμα στη συνταγματική ρύθμιση που επιβάλλει στο κράτος να παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της αναπηρίας, εξασφαλίζοντας σε ΑμεΑ την επαγγελματική ένταξη και συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας (άρθρο 21 του Συντάγματος). Η εν λόγω δικαστική απόφαση αφορά στη δικαίωση 13 συμβασιούχων ΑμεΑ που απασχολούνταν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε προγράμματα του ΟΑΕΔ, για τους οποίους κρίνεται ότι στην πραγματικότητα κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και γι’ αυτό πρέπει η σύμβασή τους να θεωρηθεί αορίστου χρόνου. Επιβάλλει δε την άμεση καταβολή μισθών υπερημερίας για 3 μήνες (ποσά 2.500 - 2.845 ευρώ σε συμβασιούχους με μηνιαίες αποδοχές 834 - 948 ευρώ), κρίνοντας ότι έχουν περιέλθει σε οικονομική αδυναμία και υπογραμμίζοντας ότι έχουν απόλυτη ανάγκη να συνεχίσουν να εργάζονται, δεδομένου ότι λόγω της αναπηρίας τους είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρουν άλλη εργασία.

Αρχή της σελίδας

Συμμετοχή του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ν. Ευβοίας στο καλοκαιρινό Bazaar των εκπαιδευόμενων του Εργαστηρίου Δημιουργικής Απασχόλησης

Το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ν. Ευβοίας συμμετείχε στο καλοκαιρινό Bazaar των εκπαιδευόμενων του Εργαστηρίου Δημιουργικής Απασχόλησης το οποίο έλαβε χώρα στα πλαίσια της 5ης έκθεσης των εργαστηρίων του Ε.Ε..Ε.Ε.Κ. Χαλκίδας. Την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε η Ξανθή Ταβουλαρέα, ενώ την οργάνωση ανέλαβαν οι Φλώρα Παυλάκη & Χριστίνα Μπουτζικούδη.

Αρχή της σελίδας

e-ΚΕΠ για ΑμεΑ

To ηλεκτρονικό ΚΕΠ ή e-ΚΕΠ για ΑμεΑ (http://www.amea.gov.gr/central.aspx?sId=96I248I698I646I391648) , δημιουργήθηκε με σκοπό τη διάθεση εξειδικευμένης πληροφορίας για ΑμεΑ σε προσβάσιμη μορφή, καθώς και την υποστήριξη μηχανισμών υποβολής και προώθησης αιτημάτων προς φορείς της Δημόσιας Διοίκησης, Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων είναι η σύνδεση / εγγραφή στη Διαδικτυακή Πύλη (ενεργοποίηση της Εθνικής Πύλης Ερμής).   

Αρχή της σελίδας

Εγχειρίδιο ασκήσεων για το ΑΕΕ «FAME» 

Το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ) αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες νευρολογικής αναπηρίας παγκοσμίως. Παρά τους μηχανισμούς αποκατάστασης για το ΑΕΕ, παραμένουν φυσικές βλάβες (π.χ. αδυναμία, σπαστικότητα, άλγος, μειωμένη ισορροπία) καθώς και γνωστικά ελλείμματα τα οποία οδηγούν σε μειωμένη συμμετοχή στη δραστηριότητα και στην κοινωνική ζωή. Η δραστηριοποίηση του ατόμου με ΑΕΕ είναι απαραίτητη για την πρόληψη περαιτέρω προβλημάτων όπως οι πτώσεις, τα υποτροπιάζοντα αγγειακά επεισόδια ή οι καρδιακές προσβολές. Το εγχειρίδιο FAME (Fitness And Mobility Exercise Program: a community – based group exercise program for people living with stroke) δημιουργήθηκε το 2006 στον Καναδά από τους Janice Eng PhD, PT/OT και συνεργάτες με χρηματοδότηση από το Heart & Stroke Foundation of BC and Yukon. Στόχος του εγχειριδίου είναι η βελτίωση της κινητικότητας, της φυσικής κατάστασης και η μείωση του κινδύνου πτώσεων μέσα στα πλαίσια ενός ομαδικού προγράμματος που μπορεί να υλοποιηθεί στην κοινότητα. Για περισσότερες πληροφορίες και το εγχειρίδιο του προγράμματος:

http://www.rehab.ubc.ca/jeng/Our_Exercise_Manuals/FAME.htm

Αρχή της σελίδας