Get Adobe Flash player

Σεπτέμβρης 2011

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

 

ΚΛΙΝΙΚΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ

 

ΧΡΗΣΙΜΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΑ

 

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΜΕΑ

 

ΣΥΝΕΔΡΙΑ, ΗΜΕΡΙΔΕΣ, ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

 

Δήλωση δικαιούχων καταβολής μειωμένου έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων και δικαιούχων απαλλαγής

Σύμφωνα με το Αρ. πρωτ.: Δ13 ΦΜΑΠ 1135771 ΕΞ 28.9.2011 έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών, τα πρόσωπα που τυγχάνουν του μειωμένου τέλους ή της απαλλαγής (περιπτώσεις I και II), προκειμένου να μην επιβληθεί τέλος στους δικαιούχους απαλλαγής ή να επιβληθεί τέλος με μειωμένο συντελεστή και προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, πρέπει να αποστείλουν γραπτό μήνυμα (sms) κινητής τηλεφωνίας στον αριθμό 54160 αναγράφοντας ΕΤΑ, τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου τους και τον αριθμό της παροχής τους διαχωριζόμενα με ένα κενό χαρακτήρα, μέχρι την 2η Οκτωβρίου 2011. Η Γ.Γ.Π.Σ., αφού επεξεργαστεί τα στοιχεία, θα απαντήσει σε όλα τα μηνύματα για το αποτέλεσμα της αίτησης με γραπτό μήνυμα (sms) είτε ότι η αίτηση έγινε δεκτή είτε ότι έχει απορριφθεί. Στη συνέχεια η Γ.Γ.Π.Σ., παραδίδει ηλεκτρονικό αρχείο στη Δ.Ε.Η. και στους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος για τα πρόσωπα που απαλλάσσονται του ειδικού τέλους ή που δικαιούνται μειωμένο τέλους, με τον αντίστοιχο αριθμό παροχής. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν υποβάλει γραπτό μήνυμα μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία (2/10/2011), θα καταβάλει την πρώτη δόση και δύναται με την ίδια διαδικασία να το υποβάλει εκπρόθεσμα μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2011 και εφόσον η αίτηση γίνει δεκτή θα ληφθεί υπόψη στον πρώτο λογαριασμό που θα εκδοθεί από τη Δ.Ε.Η. μετά την έγκριση της αίτησης. Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.disabled.gr/lib/?p=41234

Αρχή της σελίδας

Συνάντηση του Συλλόγου «Όλοι Μαζί» στις 16 Οκτωβρίου 2011 στο ΚΕΚΥΚΑμεΑ Ευβοίας

Ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρίες Νομού Ευβοίας «’Όλοι Μαζί» καλεί σε συνάντηση την  Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011 ώρα 11.00 πμ στο χώρο του ΚΕΚΥΚΑμεΑ Ευβοίας. Στη συνάντηση θα γίνει απολογισμός του έργου μέχρι σήμερα, εκλογές για την ανάδειξη μόνιμου Δ.Σ. του συλλόγου και ενημέρωση για το νέο Νόμο για την Υγεία, ο οποίος ενδέχεται να φέρει σημαντικές αλλαγές και στην περίθαλψη των παιδιών του συλλόγου.

Αρχή της σελίδας

Αναστολή της λειτουργίας της ΕΑΟΜ ΑΜΕΑ

Η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ-ΑμεΑ) αποφάσισε την ακύρωση των πρωταθλημάτων που ήταν προγραμματισμένα για το υπόλοιπο του 2011, τη ματαίωση των αποστολών στο εξωτερικό και σειρά κινητοποιήσεων με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Πολιτισμού-Τουρισμού και το Υπουργείο Υγείας. Αφορμή για την έντονη διαμαρτυρία η κατά 50% μείωση της (ήδη μειωμένης) επιχορήγησης του 2011 10 μήνες πριν από τους Παγκόσμιους Αγώνες του Λονδίνου. Η αναστολή λειτουργίας της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ γνωστοποιήθηκε ήδη με επιστολές στον Υπουργό Πολιτισμού-Τουρισμού, κ. Παύλο Γερουλάνο, αλλά και τον Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Φίλιππο Σαχινίδη. Στις επιστολές, η διοίκηση της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ αναφέρεται στην «περίεργη» αντιμετώπιση της ΟΠΑΠ Α.Ε. προς το αναπηρικό αθλητικό κίνημα, καθώς δεν συμπεριέλαβε την ΕΑΟΜ-ΑμεΑ στην οικονομική ενίσχυση, ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ, προς τις αθλητικές ομοσπονδίες για προετοιμασία ενόψει Λονδίνου.

Αρχή της σελίδας

Δωρεάν εξετάσεις στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς

Δωρεάν εξετάσεις για ένα δεκαήμερο (20-30 Σεπτεμβρίου 2011, 8.00-16.00) προσφέρει το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας της Καρδιάς που γιορτάζεται στις 29 Σεπτεμβρίου, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρδιακού επεισοδίου.  Θα προσφέρεται επίσης δωρεάν κλινική αξιολόγηση και διενέργεια υπερήχων καρδιάς μόνο σε παιδιά, μετά από ραντεβού και για περιορισμένο αριθμό εξετάσεων, μόνο για την Τετάρτη 21 και Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011 και για το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011 (τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 94 93 933). Το πρόγραμμα εορτασμού του Κέντρου για την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψη ομάδας ιατρών καρδιολόγων και νοσηλευτών σε Γυμνάσια της Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου και Μοσχάτου, όπου οι μαθητές και οι καθηγητές θα ενημερωθούν για τη σημασία της πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Αρχή της σελίδας

Αποτελεσματικότητα παρέμβασης βασισμένης στη μέθοδο Bobath σε Ασθενείς μετά από ΑΕΕ

Ολλανδική μη τυχαία ελεγχόμενη μελέτη διερεύνησε την επίδραση θεραπείας βασισμένης στη μέθοδο Bobath στην κατάθλιψη (Center of Epidemiological Studies Depression Scale), το άλγος στον ώμο (VAS) και την σχετική με την υγεία ποιότητα ζωής (HRQoL, SF-36) σε ασθενείς κατά τον 1ο χρόνο μετά το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ). Η σύγκριση έγινε με ομάδα προσανατολισμένη σε δραστηριότητες και μηδενική παρέμβαση σε δείγμα 324 συμμετεχόντων οι οποίες προέρχονταν από 12 νοσοκομεία. H θεραπεία βασισμένη στη μέθοδο Bobath δεν είχε καμία επίδραση στο άλγος στον ώμο και την σχετική με την υγεία ποιότητα ζωής, ωστόσο στον ένα χρόνο λιγότεροι ασθενείς με ΑΕΕ είχαν κατάθλιψη (30%) σε σχέση με την ομάδα μηδενικής παρέμβασης (43%) (Hafsteinsdottir T. et al. Effects of Bobath-based Therapy on Depression, Shoulder Pain and Health Related Quality of Life in Patients after Stroke. J Rehabil Med 2007;39: 627-632).

Αρχή της σελίδας

Πορεία με καροτσάκια ή χωρίς στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας

Η οργάνωση ΠΕΖΗ (http://www.pezh.gr/) διοργανώνει πορεία (με καροτσάκια ή χωρίς) στις 17 Σεπτεμβρίου 2011 12.00-13.00μμ στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας. Η πορεία ξεκινά από την οδό Οδός Ακαδημίας, μπροστά από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων και καταλήγει στο Μοναστηράκι.

Αρχή της σελίδας

Αίτημα για περαιτέρω μείωση προστίμων για τα αυθαίρετα των ΑμεΑ θέτει η ΕΣΑμεΑ

Τον επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων που αφορούν στον κοινωνικό συντελεστή για τα αυθαίρετα των ατόμων με αναπηρία ζητά με επείγουσα επιστολή της προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ). Η Συνομοσπονδία τονίζει ότι το υπουργείο αφενός έλαβε υπόψη του την πρόταση της ΕΣΑμεΑ για τη μείωση στο 50% των προστίμων των ατόμων με αναπηρία που έχουν στην κατοχή τους αυθαίρετο κτίσμα, αφετέρου δεν έλαβε υπόψη ότι το χαμηλό εισοδηματικό όριο που καθορίστηκε στην ανωτέρω ευνοϊκή ρύθμιση (για ατομικό εισόδημα έως 8.000 ευρώ και οικογενειακό έως 12.000 ευρώ) δεν αντιστοιχεί στις ισχύουσες φοροαπαλλαγές και δεν αντικατοπτρίζει το αυξημένο κόστος διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία. Η Συνομοσπονδία ζητά να επανακαθοριστεί το εισοδηματικό όριο με σημαντική αύξηση του ατομικού εισοδήματος έως 24.000 ευρώ και του οικογενειακού εισοδήματος έως 30.000 ευρώ.

Αρχή της σελίδας

Kite boarding, τώρα και για ΑμεΑ

Kite boarding: ένα ασυνήθιστο άθλημα που μοιάζει σαν να πετάς χαρταετό κάνοντας συγχρόνως σερφ. Το άθλημα αυτό σκέφθηκαν να τροποποιήσουν μέλη κοινωφελούς ιδρύματος με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να το απολαύσουν άτομα σε αναπηρικά αμαξίδια, χωρίς ιδιαίτερη οικονομική επιβάρυνση. Στην Ελλάδα, προγραμματίζονται το φθινόπωρο τέσσερις εκδηλώσεις περαιτέρω γνωριμίας για ΑμεΑ (9 και 10/9 Πάτρα, 17 και 18/9 Κρήτη, 1 και 2/10 Θεσσαλονίκη, 8/10 Αθήνα), έπειτα από την πρώτη που έγινε μέσα στο καλοκαίρι στην παραλία της Βραυρώνας. Οι περιοχές επελέγησαν με κριτήρια την εύκολη προσβασιμότητα και απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες. Διοργανωτής, το Global Kiter Foundation (Αλκιμάχου 12, όπισθεν Μιχαλακοπούλου), τηλ. 213-00.50.247).

Για περισσότερες πληροφορίες: Global Kiter Foundation, Αλκιμάχου 12, όπισθεν Μιχαλακοπούλου, τηλ. 213 0050247, www.globalkiter.com

Αρχή της σελίδας

Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών: Οικονομική ενίσχυση για ΑμεΑ στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS

Δημοσιεύθηκε από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) ο τρόπος αίτησης και τα δικαιολογητικά που είναι απαραίτητα για κάθε φοιτητή / καθηγητή / υπάλληλο Α.Ε.Ι. με αναπηρία για περίοδο σπουδών ERASMUS ή περίοδο πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό, καθώς και το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης για φοιτητές ή για καθηγητές / προσωπικό ανά μήνα ή ημέρα /εβδομάδα αντίστοιχα ανάλογα με τη χώρα προορισμού, όπως ορίζεται στα παραρτήματα της Σύμβασης Επιχορήγησης για κινητικότητα Erasmus 2011/12. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων από τα Ιδρύματα προς την ΕΜ είναι η 7η Οκτωβρίου 2011. Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω των Ιδρυμάτων και δεν γίνονται δεκτές μεμονωμένες αιτήσεις ενδιαφερομένων. Η ικανοποίηση κάθε αίτησης δεν είναι αυτόματη, αλλά θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των αιτήσεων που θα δεχθεί η ΕΜ, σε συνάρτηση με το προοριζόμενο για τον σκοπό αυτό κεφάλαιο, το οποίο είναι περιορισμένο. Περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία συμμετοχής και τις αιτήσεις μπορείτε να βρείτε στην εξής διεύθυνση:

http://www.iky.gr/IKY/portal/gr/default/CMSGRWindow?action=2&uri=/gr/socrates/erasmus/disable.html

                                                                                                                                                         Αρχή της σελίδας

3η Συνάντηση αυτιστικών, Asperger και ΥΛΑ νέων και ενηλίκων στην Αθήνα

Τo Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011, 12.30μμ θα πραγματοποιηθεί η φθινοπωρινή συνάντηση της ομάδας των Νέων & Ενηλίκων. Η συνάντηση θα ξεκινήσει από τη ΣΤΑΣΗ ΤΡΑΜ «Ασκληπιείο Βούλας». Για πληροφορίες: http://www.aspergerhellas.org/meet-adults3-9-11.html ή επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 210 9639166, 6944301163.

Αρχή της σελίδας

Ερευνητικό πρόγραμμα «ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΣ»

«ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΣ» είναι το ερευνητικό πρόγραμμα με στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητας των αρχαιολογικών και μνημειακών χώρων. Ξεκίνησε βασιζόμενο στο γεγονός ότι η προσβασιμότητα των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων από τα «Εμποδιζόμενα Άτομα» (Άτομα με Αναπηρίες, ηλικιωμένοι, εγκυμονούσες γυναίκες κλπ) που υπολογίζεται ότι αποτελούν περισσότερο από 50% του πληθυσμού, αποτελεί κοινωνική υποχρέωση, οικονομική και πολιτική ανάγκη. Η αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού όμως ήταν μέχρι τώρα αποσπασματική. Το έργο «ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΣ» χρηματοδοτείται κατά 50% από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και κατά 50% από πόρους του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Οι εργασίες του έργου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Η ιστοσελίδα του έργου: http://www.prospelasis.com/project/antikeimeno-stoxoi-toy-ergoy

Αρχή της σελίδας

Συμμετοχή στη δαπάνη κλειστής περίθαλψης

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου (αριθμ. πρωτ: Π3β/Φ.ΓΕΝ/Γ.Π.οικ. απόφαση «Καθορισμός συμμετοχής στη δαπάνη περίθαλψης των περιθαλπόμενων σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου τα οποία παρέχουν υπηρεσίες κλειστής περίθαλψης»), οι συνταξιούχοι που εξυπηρετούνται από κρατικά ιδρύματα (ΝΠΔΔ) κλειστής περίθαλψης θα συμμετέχουν στη δαπάνη της περίθαλψής τους με παρακράτηση ποσού της σύνταξης που λαμβάνουν από τον ασφαλιστικό τους φορέα. Μέρος της σύνταξης θα αποδίδεται στο ίδρυμα, είτε απευθείας είτε μέσω του ασφαλιστικού οργανισμού του τροφίμου. Το ποσό της μηνιαίας σύνταξης που θα παρακρατείται και θα αποδίδεται στο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου καθορίζεται κλιμακωτά ως εξής: (1) Για σύνταξη μέχρι 360 ευρώ ποσοστό 40%, (2) Για σύνταξη από 360,01 ευρώ μέχρι 500 ευρώ ποσοστό 50%, (3) Για σύνταξη από 500,01 ευρώ μέχρι 1000 ευρώ ποσοστό 60%, (4) Για σύνταξη από 1000,01 ευρώ μέχρι 1500 ευρώ ποσοστό 70%, (5) Για σύνταξη από 1500,01 ευρώ και άνω ποσοστό 80%. Το ποσό που αναλογεί στις ημέρες κατά τις οποίες ο περιθαλπόμενος δεν «εξυπηρετείται» από το ίδρυμα και μένει με την οικογένειά του θα του επιστρέφεται είτε με απευθείας καταβολή είτε με συμψηφισμό κατά τον επόμενο μήνα του εγκλεισμού του.

                                                                                                                                                            Αρχή της σελίδας

Αναθεώρηση των κλινικών οδηγιών για τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Το National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) εξέδωσε την αναθεωρημένη έκδοση των κλινικών οδηγιών για τη σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) ‘CG8 Multiple sclerosis: national clinical guidelines for diagnosis and management in primary and secondary care’. 161 νέες μελέτες εντοπίστηκαν που αφορούσαν στα παρακάτω θέματα: (1) παροχή υπηρεσιών και ψυχολογική στήριξη στη ΣΚΠ, (2) διάγνωση και αντιμετώπιση των οξέων επεισοδίων, (3) διάγνωση και αντιμετώπιση σε επίπεδο βλάβης. Οι κλινικές οδηγίες εκδόθηκαν αρχικά το 2003 και αναθεωρήθηκαν ξανά το 2008 και το 2011.

                                                                                                                                                            Αρχή της σελίδας

Περαιτέρω διερεύνηση για μεταβολικά νοσήματα στην εγκεφαλική παράλυση

Η εγκεφαλική παράλυση αποτελεί μια κλινική περιγραφή και όχι αιτιολογική διάγνωση. 9-16% των παιδιών με εγκεφαλική παράλυση και φυσιολογικά απεικονιστικά ευρήματα χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης για μεταβολικά ή γενετικά νοσήματα, ιδιαίτερα επί εδάφους άτυπων ή επιπρόσθετων κλινικών ευρημάτων. Η παρούσα μελέτη 23 παιδιών με εγκεφαλική παράλυση (12 με σπαστική διπληγία ή τετραπληγία, 3 με δυσκινησία, 5 με αταξία και 3 με υποτονία) και φυσιολογικά απεικονιστικά ευρήματα υπέδειξε ότι η περαιτέρω διερεύνηση για μεταβολικά νοσήματα δεν οδηγεί πάντα στην ανίχνευση της αιτιολογίας της εγκεφαλικής παράλυσης. Οι περιπτώσεις φυσιολογικών απεικονιστικών ευρημάτων ήταν λιγότερες στην ομάδα της σπαστικής εγκεφαλικής παράλυσης σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες. Στην ομάδα με σπαστική εγκεφαλική παράλυση, το φυσιολογικό απεικονιστικό εύρημα ήταν συχνότερο στις διπληγίες από ότι στις τετραπληγίες ή ημιπληγίες. (Leonard J et al. Should children with cerebral palsy and normal imaging undergo testing for inherited metabolic disorders? Developmental Medicine & Child Neurology 2011; 53:226-232)

                                                                                                                                                           Αρχή της σελίδας

Οδηγίες για την παραπομπή ασθενών σε φυσικοθεραπευτές και γυμναστές

Ο Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (UK Chartered Society of Physiotherapy) και η Ομοσπονδία Γυμναστών (Fitness Industry Association) του Ηνωμένου Βασιλείου δημιούργησαν το 2010 δύο έγγραφα με οδηγίες σχετικά με την παραπομπή ασθενών μεταξύ των δύο επαγγελμάτων και από το ιατρό τους. Στα έγγραφα των οδηγιών προτείνονται μεταξύ άλλων: (α) οι φυσικοθεραπευτές να ασχολούνται με προγράμματα ασκήσεων για τον πόνο ή την περιορισμένη λειτουργία επί εδάφους πολλαπλών παθολογιών, φτωχά ελεγχόμενων παθήσεων, ή καταστάσεων που πρέπει να εφαρμοστεί το βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο, (β) οι γυμναστές να καταρτίζουν προγράμματα ασκήσεων για καταστάσεις ελεγχόμενες με σχετικά φυσιολογική λειτουργία και πιθανή πρόοδο στη λειτουργία και τη φυσική κατάσταση, (γ) οι παραπομπές μεταξύ επαγγελματιών να καταγράφονται και να γίνονται με τη συγκατάθεση του ασθενή.

Τα σχετικά έγγραφα ‘Guidance on the referral of patients between physiotherapists and fitness instructors’ και ‘Referral to a physiotherapist or fitness instructor for supervised exercise’ είναι διαθέσιμα στις εξής διευθύνσεις: www.csp.org.uk ή www.fia.org.uk

                                                                                                                                                            Αρχή της σελίδας

Ερευνητικές προτεραιότητες στη νευρολογική αποκατάσταση

Σε έγγραφό του ο Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (UK Chartered Society of Physiotherapy) του Ηνωμένου Βασιλείου παρουσιάζει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης σε ομάδες εξειδικευμένων επαγγελματιών όσον αφορά στα σημαντικότερα ερωτήματα που θα πρέπει να διερευνηθούν για να βελτιωθεί η κλινική πρακτική στη νευρολογική αποκατάσταση. Το έγγραφο αυτό ακολουθεί μια σειρά οδηγιών που περιγράφουν τις ερευνητικές προτεραιότητες και σε άλλους τομείς αποκατάστασης όπως η καρδιο-αναπνευστική και ιατρική αποκατάσταση, η ψυχική υγεία και η μυοσκελετική αποκατάσταση. Βασικές προτεραιότητες μεταξύ άλλων: ο καθορισμός των βέλτιστων παραμέτρων παρέμβασης (χρονικό σημείο παρέμβασης, συχνότητα και ένταση, περιεχόμενο και διάρκεια παρεμβάσεων), η αντιμετώπιση από τον ίδιο τον ασθενή της κατάστασής του, ο ρόλος της υποστηρικτικής τεχνολογίας στη νευρολογική αποκατάσταση και ο καθορισμός κατάλληλων παρεμβάσεων στην κοινότητα για χρόνιες νευρολογικές παθήσεις. Το σχετικό έγγραφο δημιουργήθηκε στα πλαίσια του Physiotherapy Research Priority Project 2010.

                                                                                                                                                            Αρχή της σελίδας