Get Adobe Flash player

Οκτώβρης 2011

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

 

ΚΛΙΝΙΚΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ

 

ΧΡΗΣΙΜΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΑ

 

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΜΕΑ

 

ΣΥΝΕΔΡΙΑ, ΗΜΕΡΙΔΕΣ, ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

Αναστολή περικοπών χρηματοδοτήσεων του Ι.Κ.Α. μέχρι το τέλος του έτους

Με νέα εγκύκλιο του Ι.Κ.Α. (αρ. 79, 14/10/2011) ανακοινώνεται η αναστολή των περικοπών των χρηματοδοτήσεων του Ι.Κ.Α. όπως αυτές ορίζονταν από την εγκύκλιο 37/2011 για τα είδη που περιγράφονται στην εγκύκλιο 46/2011 μέχρι το τέλος του έτους στους ασφαλισμένους με παραπληγία, τετραπληγία και ακρωτηριασμούς (δικαιούχοι του εξωιδρυματικού επιδόματος). Με άλλα λόγια, ισχύουν οι χορηγήσεις χωρίς περικοπές όπως μέχρι και το Μάη 2011.

Αρχή της σελίδας

Έναρξη αιτήσεων για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ. Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2011, οι δικαιούχοι του μειωμένου Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ρεύματος μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για τη χορήγησή του από την 1η Ιανουαρίου και για όλο το 2012. Οσοι υποβάλουν αιτήσεις μετά τις 15 Δεκεμβρίου, θα ενταχθούν μεν (εφόσον βέβαια πληρούν τις προϋποθέσεις) αλλά αργότερα μέσα στο 2012, από την ημέρα που θα ελεγχθούν τα δικαιολογητικά τους. Τέλος, όσοι λαμβάνουν ήδη το ΚΟΤ δεν χρειάζεται να υποβάλουν νέες αιτήσεις για το 2012, εκτός αν έχουν αλλάξει τα δεδομένα και δεν είναι πλέον δικαιούχοι.

Αρχή της σελίδας

Καθυστέρηση της εφαρμογής του ΕΟΠΥΥ

Καθυστέρηση μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2011 στην εφαρμογή του ΕΟΠΥΥ αναφέρει δημοσίευμα του disabled.gr. Για περισσότερες πληροφορίες: http://news.disabled.gr/?p=42184  

Αρχή της σελίδας

Doc Fest 2011 στη Χαλκίδα

Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (Doc Fest) 2011 λαμβάνει χώρα στη Χαλκίδα για 6 μέρες, 4-9 Οκτωβρίου 2011. Σκοπός του φεστιβάλ είναι αφενός να προσεγγίσει το κοινό σε αυτό το είδος κινηματογραφικής παραγωγής, αφετέρου να καθιερώσει ένα γεγονός ουσιαστικής συνάντησης των Ελλήνων δημιουργών ντοκιμαντέρ. Στα πλαίσια του φεστιβάλ θα προβληθούν ταινίες και θα γίνουν εκθέσεις, συζητήσεις και παρουσιάσεις στις αίθουσες της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας και στο Θέατρο Παπαδημητρίου.

Αρχή της σελίδας 

Παγκόσμια έκθεση για την αναπηρία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Παγκόσμια Τράπεζα δημοσίευσαν την πρώτη έκθεση για την αναπηρία. Στην έκθεση αναφέρεται ότι η αναπηρία αφορά σε πάνω από ένα δισεκατομύριο άτομα παγκοσμίως. Παρουσιάζονται τεκμηριωμένες λύσεις για την εξασφάλιση των βασικών δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία στην εκπαίδευση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την εργασία και τη συμμετοχή στην κοινωνία γενικότερα. Θα τη βρείτε στην εξής διεύθυνση: http://www.who.int/disabilities/world_report/2011/en/index.html 

Αρχή της σελίδας

Σε ισχύ το νέο συνταγολόγιο του ΕΟΠΥΥ

Δημοσιεύτηκε το ενιαίο συνταγολόγιο του ΕΟΠΥΥ. Στο ενιαίο συνταγολόγιο, το οποίο ισχύει από την 1η Οκτωβρίου 2011 για ισχύει για τους ασφαλισμένους του Ι.Κ.Α., του ΟΓΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, περιλαμβάνονται οι νέες παροχές του ΕΟΠΥΥ και τα αποδιδόμενα ποσά. Σχετικές πληροφορίες θα βρείτε στο κείμενο του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας: http://www.disabled.gr/lib/images/41244.pdf

Αρχή της σελίδας

Γνωστικοί παράγοντες και πρόληψη των πτώσεων

Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης και ισορροπίας αποτελούν σημαντικό κομμάτι για την πρόληψη των πτώσεων της τρίτης ηλικίας, νέα έρευνα όμως έρχεται να υποδείξει το ρόλο των γνωστικών παραγόντων στην πρόκληση των πτώσεων. Αμερικανοί ερευνητές βρήκαν ότι η αδυναμία να δοθεί προσοχή στη βάδιση σε καταστάσεις στις οποίες το άτομο εκτελεί παράλληλα και άλλη σύνθετη δραστηριότητα αποτελεί ισχυρό προγνωστικό παράγοντα για την πρόκληση των πτώσεων. Ωστόσο σε πιο απλές δραστηριότητες (π.χ. απλό μέτρημα), οι κινητική ικανότητα και ατομικοί παράγοντες ασκούσαν ισχυρότερη επίδραση στη σταθερότητα της βάδισης.  Οι 75 συμμετέχοντες στην έρευνα δεν έπασχαν από γνωστική ή νευρολογική βλάβη. Η αποκατάσταση με τη συμπληρωματική βελτίωση δύναμης και ισορροπίας με γνωστικούς παράγοντες είναι δυνατό να βελτιώσει σημαντικά την ικανότητα βάδισης σε καταστάσεις πολλαπλών δραστηριοτήτων (Hall CD et al. Cognitive and motor mechanisms underlying older adults' ability to divide attention while walking. Physical Therapy 2011; 91: 1039-1050).  

                                                                                                                                                            Αρχή της σελίδας

Ο πρώτος δικτυακός οδηγός πόλης για ΑμεΑ

Μια νέα και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα - οδηγός πόλης ειδικά για ΑμεΑ, το rollout.gr (www.rollout.gr), δημιουργήθηκε από τον 27χρονο Ανδρέα Στρατικόπουλο, αθλητή και φοιτητή των ΤΕΦΑΑ που είναι παραπληγικός τα τελευταία πέντε χρόνια έπειτα από ατύχημα στη θάλασσα. Με αφορμή τις δικές του εμπειρίες, ο Ανδρέας ανέπτυξε ένα δικτυακό τόπο με πάνω από 1000 σημεία πρόσβασης στην Αττική για άτομα με κινητικές δυσκολίες και επιλογές αναζήτησης ανάλογα με τον τύπο, την περιοχή και το βαθμό προσβασιμότητας του σημείου.

                                                                                                                                                           Αρχή της σελίδας

Αποτελεσματικότητα εντατικού προγράμματος προοδευτικής άσκησης έξι εβδομάδων για μη περιπατητικά παιδιά και νέους με εγκεφαλική παράλυση

Η μελέτη αυτή παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Φυσικοθεραπείας στο Άμστερνταμ. Στόχος της μελέτης ήταν η διερεύνηση της επίδρασης ενός εντατικού προγράμματος προοδευτικής άσκησης έξι εβδομάδων στη λειτουργική ικανότητα 35 ατόμων με εγκεφαλική παράλυση (9-17 ετών, GMFCS IV ή V, 14 δυσκινητική και 21 σπαστική). Πρόκειται για μια τυχαία ελεγχόμενη μελέτη (παράλληλες 3 ομάδες, προσαρμοσμένο στατικό ποδήλατο / διάδρομος βάδισης με μερική υποστήριξη του βάρους του συμμετέχοντα / ομάδα ελέγχου) στην οποία η παρέμβαση ήταν διάρκειας 6 εβδομάδων και συχνότητας 3 φορές την εβδομάδα. Η μέτρηση του αποτελέσματος έγινε με το GMFM 66 & 88 και το Kidscreen-27 QoL. Βρέθηκε στατιστικά σημαντική βελτίωση στις ομάδες ποδηλάτου και διαδρόμου βάδισης σε ταχύτητα και διάρκεια (p < 0.025), καθώς και στο GMFM-88D (ικανότητα ορθοστάτισης) στις ομάδες ποδηλάτου (p = 0.020) και διαδρόμου βάδισης (p = 0.043). Δεν παρατηρήθηκαν όμως διαφορές στο Kidscreen-27 ή το GMFM-66. Η παρούσα μελέτη, παρότι δεν παρουσιάζει στοιχεία κλινικά σημαντικών αποτελεσμάτων, υποδεικνύει τη δυνατότητα ενσωμάτωσης απλών προγραμμάτων άσκησης για τη βελτίωση επιμέρους στοιχείων λειτουργικής ικανότητας σε μη περιπατητικά παιδιά με εγκεφαλική παράλυση. (Pountney T. et al. Effectiveness of an intensive six week graded exercise programmes for non ambulant children and young people with cerebral palsy. Physiotherapy 2011 S1016).

                                                                                                                                                            Αρχή της σελίδας

Η άσκηση ως μέτρο πρόληψης των πτώσεων στους ηλικιωμένους

Η άσκηση αποτελεί μέτρο πρόληψης των πτώσεων στους ηλικιωμένους. Σύμφωνα με τις νέες κλινικές οδηγίες της Βρετανικού και Αμερικανικού Συλλόγου Γηριατρικής, θα πρέπει να ξεκινούν άσκηση, σε αντίθεση με πριν, με συνδυασμό μέτρων ελέγχου του κινδύνου των πτώσεων. Οι οδηγίες που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Geriatrics Society και αποτελούν την 1η επικαιροποίηση από το 2011, συνιστούν επίσης αξιολόγηση του άκρου πόδα και των υποδημάτων, της ικανότητας εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων και του φόβου των πτώσεων. Εν όψει ιστορικού πτώσεων και αστάθειας, στοιχεία όπως η μυϊκή αδυναμία, η ισορροπία, οι διαταραχές της όρασης και της ορθοστατικής αρτηριακής πίεσης θα πρέπει επίσης να ελέγχονται. Προγράμματα βελτίωσης της ισορροπίας, του συντονισμού & ενδυνάμωσης θα πρέπει να περιλαμβάνονται στην πολύ-παραγοντική παρέμβαση (1-3 φορές την εβδομάδα διάρκειας μέχρι 12 εβδομάδων), όμως στοιχεία αντοχής και βελτίωσης της κινητικότητας μπορούν επίσης να αποτελούν μέρος του προγράμματος.

                                                                                                                                                            Αρχή της σελίδας