Get Adobe Flash player

Απρίλιος 2012

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

 

ΚΛΙΝΙΚΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ

 

ΧΡΗΣΙΜΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΑ

 

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

 

ΣΥΝΕΔΡΙΑ, ΗΜΕΡΙΔΕΣ, ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

Ημερίδα για τη φυσικοθεραπευτική παρέμβαση σε ΩΡΛ προβλήματα

Ο κλάδος των φυσικοθεραπευτών του Γ.Ν.Α. Ευαγγελισμός διοργανώνει την 1η επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Νεότεροι ορίζοντες στην επιστήμη της φυσικοθεραπείας – Εξειδικευμένη φυσικοθεραπευτική παρέμβαση σε ΩΡΛ προβλήματα». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο δώμα του Γ.Ν.Α. Ευαγγελισμός στις 28 Απριλίου 2012. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Αρχή της σελίδας

Κάθισμα TravelChair για αεροπορικές πτήσεις

Τα παιδιά με σοβαρές αναπηρίες στερούνται πολλές φορές το δικαίωμα να ταξιδέψουν αεροπορικώς καθώς πολλές αεροπορικές εταιρίες δεν διαθέτουν την κατάλληλη υποστηρικτική τεχνολογία για τη μεταφορά τους. Ένα νέο προϊόν, το κάθισμα TravelChair, αναπτύχθηκε από τον Graham Race σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό οργανισμό MERU, το European Aviation Safety Agency, το UK Civil Aviation Authority και αεροπορικές εταιρίες και γονείς με παιδιά με αναπηρίες. Το κάθισμα TravelChair επιτρέπει σε παιδιά με σοβαρές αναπηρίες να ταξιδεύουν σε συμβατικές αεροπορικές θέσεις, ενώ παλαιότερες εκδόσεις του καθίσματος είναι διαθέσιμες σε μερικές εταιρίες. Για περισσότερες πληροφορίες: www.meru.org.uk/travelchair

Αρχή της σελίδας

Οι κλινικές οδηγίες του NICE τώρα και σε εφαρμογή σε κινητά

Το Βρετανικό National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) ξεκίνησε μια νέα δωρεάν εφαρμογή για κινητά τύπου Android και iPhones η οποία επιτρέπει τη γρήγορη πρόσβαση στις κλινικές οδηγίες του NICE (πάνω από 760!) και την αυτόματη επικαιροποίηση τους σε κάθε χρήση. Για περισσότερες πληροφορίες: www.nice.org.uk

Αρχή της σελίδας

Εγκύκλιος Ι.Κ.Α. για τα παραπεμπτικά φυσικοθεραπείας

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου πατώντας εδώ.

Αρχή της σελίδας

Νέες φαρμακευτικές επιλογές για τις κακώσεις νωτιαίου μυελού;

Η αποκατάσταση μετά τον τραυματισμό και η διατήρηση όσον το δυνατόν περισσότερης λειτουργικότητας αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα μετά από μια κάκωση νωτιαίου μυελού. Νέα ιαπωνική μελέτη υποδεικνύει ότι φάρμακο το οποίο καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου της σκλήρυνσης κατά πλάκας ίσως είναι κατάλληλο και για άτομα με κάκωση νωτιαίου μυελού (ΚΝΜ). Οι εν λόγω ερευνητές πειραματίστηκαν σε ποντίκια με ΚΝΜ τα οποία κατάφεραν να ανακτήσουν κάποιες από τις κινητικές τους λειτουργίες εφ’ όσον το φάρμακο χορηγήθηκε αμέσως μετά τον τραυματισμό τους. Άλλα φάρμακα, κυρίως πειραματικά, που χορηγήθηκαν αργότερα δεν έχουν κάποια αποτελεσματικότητα. Η δράση του φαρμάκου βασίζεται σε δύο δράσεις, στην καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος και τον περιορισμό της φλεγμονής στο σημείο της βλάβης αλλά και στην προώθηση της ανάπλασης του τραυματισμένου ιστού των ποντικιών. Τα ευρήματα αυτά ωστόσο είναι ακόμη πρώιμα καθώς δεν έχει εξακριβωθεί αν το φάρμακο αυτό λειτουργεί τα ίδιο αποτελεσματικά και στον άνθρωπο. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι κάποια στεροειδή έχουν βοηθήσει να ανακτηθεί εν μέρει κάποια λειτουργικότητα, αν και εφόσον χορηγηθούν μέσα σε 8 ώρες από τον τραυματισμό. Παρά τις λίγες θεραπείες, οι ειδικοί είναι αισιόδοξοι ότι μέσα στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια θα γνωρίζουμε τί παρεμβάσεις θα μπορούμε να κάνουμε ώστε να δίνουμε περισσότερη λειτουργικότητα στους ανθρώπους με ΚΝΜ.

Αρχή της σελίδας

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η οστική πυκνότητα διατηρείται καλύτερα με ηλεκτροδιέγερση και ορθοστάτιση στις κακώσεις νωτιαίου μυελού

Η μείωση της οστικής πυκνότητας και κατά συνέπεια η οστεοπόρωση αποτελούν σημαντικό πρόβλημα στις Κακώσεις του Νωτιαίου Μυελού (ΚΝΜ). Αμερικανοί ερευνητές σχεδίασαν ένα σύστημα που επέτρεπε στους ασθενείς να σηκώνονται και να στηρίζονται στα πόδια τους με όλο τους το βάρος, ενώ ταυτόχρονα προκαλούσαν ηλεκτρική διέγερση στους μυς του ποδιού. Η έρευνα συνέκρινε την ομάδα «υψηλή πίεση», δηλαδή εφαρμογή δύναμης της τάξεως του 150% του σωματικού βάρους (σε όρθια θέση και με ηλεκτρική διέγερση) με την «χαμηλή πίεση», δηλαδή του 40% του σωματικού βάρους (ασθενείς μόνο σε όρθια στάση όπως στις παλιότερες έρευνες) και τέλος με αυτά της ομάδας «καθόλου πίεση» (καθιστοί). Οι συμμετέχοντες επαναλάμβαναν την άσκησή τους 5 φορές την εβδομάδα για 3 χρόνια και υποβάλλονταν σε τακτικούς ελέγχους οστικής πυκνότητας και μυϊκής δύναμης. Η έρευνα έδειξε ότι μετά από 3 χρόνια, η ομάδα «υψηλή πίεση» είχε 40% περισσότερη οστική πυκνότητα στο μηριαίο οστό από αυτούς που δέχτηκαν «χαμηλή» ή «καθόλου πίεση». Η καινοτομία της έρευνας έγκειται και στο ότι οι ασθενείς που ήταν στην ομάδα «υψηλή πίεση» δέχτηκαν μυϊκή διέγερση μόνο στο ένα πόδι. Αυτό σημαίνει ότι οι ερευνητές μπορούσαν να συγκρίνουν την διαφορά στα πόδια του ίδιου ασθενή. Η έρευνα είχε ως πρωταρχικό στόχο να διευκολύνει τους ασθενείς ώστε να μπουν στην ρουτίνα των ασκήσεων εύκολα.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο σε μορφή .pdf

Αρχή της σελίδας

Μεταφορά στον ΟΑΕΔ των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας

Στον ΟΑΕΔ μεταφέρονται προσωπικό, περιουσία και αρμοδιότητες των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας, σύμφωνα με το ΦΕΚ 39Α / 29-2-2012. Το προσωπικό των δύο φορέων θα μεταφερθεί στον ΟΑΕΔ με το ίδιο εργασιακό καθεστώς. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι στο μεταβατικό διάστημα λειτουργίας των καταργούμενων φορέων, η διάρκεια του οποίου θα είναι έως 6 μήνες, «ορίζεται προσωρινή ενιαία Διοικούσα Επιτροπή, με αρμοδιότητα την τακτοποίηση που αφορά πράξεις λειτουργικής εκκαθάρισης υποχρεώσεων και δικαιωμάτων καθώς και κάθε άλλης αναγκαίας και γενομένης έννομης σχέσης των δύο καταργούμενων φορέων, εκτός της ανάληψης νέων υποχρεώσεων που προκύπτουν από νέα προγράμματα και παροχές και όχι πάντως πέραν των ανειλημμένων συμβατικών ή γενομένων υποχρεώσεων». Σύμφωνα με το άρθρο 3 της Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου, οι πόροι, τα ταμειακά διαθέσιμα και κάθε έσοδο των δύο καταργούμενων φορέων μεταφέρονται σε ειδικό λογαριασμό με την επωνυμία «Ειδικός Λογαριασμός Κοινωνικής Πολιτικής», ο οποίος θα τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Οι λειτουργικές δαπάνες καθώς και οι δαπάνες για τη συνέχιση των ανειλημμένων αποκλειστικά και μόνον υποχρεώσεων, παροχών και προγραμμάτων, θα καλύπτονται από το συγκεκριμένο λογαριασμό. Επισημαίνεται ακόμα πως ο ΟΑΕΔ δεν πρόκειται να αναλάβει νέα προγράμματα και παροχές, εκτός από τη συνέχιση της λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών, καθώς και τη συντήρησή τους «και των εν εξελίξει υφιστάμενων συμβατικών υποχρεώσεων ή παροχών στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων ή σκοπών των δύο καταργούμενων οργανισμών». Τα προγράμματα των δύο φορέων (επιδότηση ενοικίου, επιτοκίου στεγαστικού δανείου και κοινωνικός τουρισμός) που «τρέχουν» ήδη, θα υλοποιηθούν κανονικά, ωστόσο για το θέμα αν θα συνεχισθούν οι παροχές στο μέλλον είναι «ανοικτό».

Αρχή της σελίδας

Πρόγραμμα Eclipsis

Μια πρωτοποριακή εφαρμογή ονομαζόμενη «Eclipsis» που στηρίζεται σε φωνητικές εντολές και συντομεύσεις πληκτρολογίου βοηθά τους χρήστες με προβλήματα όρασης να περιηγηθούν στο facebook. Σε αντίθεση με τους screen readers, το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να περιηγηθεί στο facebook με μεγαλύτερη ευκολία και σε λιγότερο χρόνο. Η ιδέα, που αναπτύχθηκε από Έλληνες φοιτητές και βραβεύτηκε στο διαγωνισμό της Microsoft Imagine Cup 2011 στην κατηγορία Ανάπτυξη Εφαρμογών για Υπολογιστή, πρόκειται να επεκταθεί και σε άλλα sites όπως το Wikipedia και το Youtube.

[Eclipsis: Facebook Client for the Visually Impaired]

Αρχή της σελίδας

Καλές πρακτικές για τον προσβάσιμο τουρισμό

Ο προσβάσιμος τουρισμός δεν σχετίζεται μόνο με την παροχή πρόσβασης στα άτομα με αναπηρίες αλλά απευθύνεται και στη δημιουργία του καθολικού σχεδιασμού περιβάλλοντος, υπηρεσιών και πληροφοριών που μπορούν να υποστηρίζουν ευάλωτες ομάδες πληθυσμού όπως η τρίτη ηλικία κλπ. Το βιβλίο με τίτλο: : «Καλές πρακτικές για τον προσβάσιμο τουρισμό: ενσωμάτωση, αναπηρία, γηραιός πληθυσμός και τουρισμός» συγκεντρώνει την παγκόσμια τεχνογνωσία όσον αφορά στη σχεδίαση, οργάνωση, και διαχείριση στον τομέα των ταξιδιωτικών, μεταφορικών και τουριστικών υπηρεσιών για την ευρύτερη κοινότητα των καταναλωτών που απαιτούν καλή προσβασιμότητα στο περιβάλλον τους.

[Buhalis D. et al. (2012) Best practice in accessible tourism: inclusion, disability, ageing population and tourism. Channel View Publications] – διαθέσιμο μόνο στα αγγλικά

Αρχή της σελίδας

XIV Διεθνές Συνέδριο Θεραπευτικής Ιππασίας στην Αθήνα

Η Διεθνής Ομοσπονδία Θεραπευτικής Ιππασίας διοργανώνει το XIV Διεθνές Συνέδριο Θεραπευτικής Ιππασίας στις 24-27 Απριλίου 2012, στην Αθήνα. Η γλώσσα στην οποία θα διεξαχθεί το συνέδριο θα είναι τα αγγλικά.

Μπορείτε να διαβάσετε το προαιρετικό πρόγραμμα του συνεδρίου πατώντας εδώ.

Αρχή της σελίδας