Get Adobe Flash player

Μάης 2012

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

 

ΚΛΙΝΙΚΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ

  

 ΣΥΝΕΔΡΙΑ, ΗΜΕΡΙΔΕΣ, ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ


 

Επίδραση των προγραμμάτων άσκησης με αντίσταση στη μυϊκή δύναμη των κάτω άκρων των ηλικιωμένων και τη λειτουργική τους ικανότητα

Η γήρανση αποτελεί μια φυσιολογική εξελικτική διαδικασία που χαρακτηρίζεται από προοδευτική απώλεια της νευρομυϊκής λειτουργίας, μείωση της φυσικής δραστηριότητας, απώλεια της λειτουργικότητας και αυξημένο φόβο και κίνδυνο πτώσεων. Η αδυναμία των κάτω άκρων θεωρείται ένας σημαντικός παράγοντας για τις προαναφερόμενες απώλειες. Παρόλο που η συστηματική άσκηση δεν αναστέλλει τη διαδικασία αυτή, είναι δυνατό να την επιβραδύνει. Σε αυτή την ανασκόπηση εξετάστηκε (1) εάν η εφαρμογή προγραμμάτων άσκησης με αντίσταση μπορεί να επηρεάσει τη μυϊκή δύναμη των ηλικιωμένων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στα κάτω άκρα, να βελτιώσει τη λειτουργικότητά τους και κατά προέκταση την ποιότητα ζωής τους (2) ποιες παράμετροι διαφοροποιούν τις επιδράσεις της εφαρμογής των παραπάνω πρωτοκόλλων. Βρέθηκε ότι η άσκηση μπορεί να συμβάλει στους παραπάνω στόχους, με την προϋπόθεση την αξιολόγηση των επιμέρους παραγόντων προς αποφυγή τραυματισμών. Εφαρμογή συνδυασμένου πρωτοκόλλου δύναμης και ισχύος (1 φορά την εβδομάδα ασκήσεις ποικίλης αντίστασης με υψηλή ταχύτητα μικρής διάρκειας και 1 φορά την εβδομάδα ασκήσεις εκπαίδευσης της λειτουργικής ικανότητας) σε ηλικιωμένους 65-84 ετών είναι εξίσου αποτελεσματική με ένα έντονο πρόγραμμα άσκησης υψηλής αντίστασης 2 φορές την εβδομάδα.      

[Καπαγερίδου Σ. (2010) Επίδραση των προγραμμάτων άσκησης με αντίσταση στη μυϊκή δύναμη των κάτω άκρων των ηλικιωμένων και τη λειτουργική τους ικανότητα. Φυσικοθεραπεία 13(1):30-36.]

Αρχή της σελίδας

Θεατρική παράσταση του Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ.Ν. Ν. Αρτάκης σε συνεργασία με το ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. Ν. Ευβοίας

 

Η θεατρική ομάδα του Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ.Ν. Ν. Αρτάκης σε συνεργασία με το ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. Ν. Ευβοίας παρουσιάζει την κωμωδία του Μολιέρου «Ζώρζ Νταντέν» σε σκηνοθεσία Γ. Παλούμπη, τη Δευτέρα 28 Μάη 2012 ώρα 19.30, στο Δημαρχείο της Ν. Αρτάκης. Είσοδος ελεύθερη.

 

Αρχή της σελίδας

Έκθεση του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Ευβοίας στο Κόκκινο Σπίτι

Το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Ν. Ευβοίας διοργανώνει την 6η έκθεση ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ – ΚΗΠΟΥΡΙΚΗΣ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ – ΥΦΑΝΤΙΚΗΣ – ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΗΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ στο Κόκκινο Σπίτι. Ώρες λειτουργίας της έκθεσης 9.00-13.00 και 18.00-22.00. Εγκαίνια τη Δευτέρα 14 Μάη 2012 ώρα 20.00.

Αρχή της σελίδας

Βασική εκπαίδευση στην ανάλυση βάδισης από την ΕΛΕΠΑΠ Αθηνών

Σε συνέχεια της επιτυχημένης επετειακής ημερίδας που διοργανώθηκε για τον εορτασμό των 10 ετών από την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Ανάλυσης Βάδισης & Κίνησης, η ΕΛΕΠΑΠ Αθήνας προσκαλεί τους  ενδιαφερόμενους  να παρακολουθήσουν διήμερη Βασική Εκπαίδευση στην Ανάλυση Βάδισης για παιδιά και ενήλικες. Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στις 8 και 9 Ιουνίου 2012 στις εγκαταστάσεις της ΕΛΕΠΑΠ Αθηνών στο Παγκράτι. Καλούνται να συμμετάσχουν ορθοπεδικοί, φυσίατροι, νευρολόγοι, εμβιομηχανικοί, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, απόφοιτοι ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα στην ειδική αγωγή κ.α. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εισαγωγή στις εμβιομηχανικές παραμέτρους της ανάλυσης βάδισης, παρουσίαση της κινηματικής, κινητικής και ηλεκτρομυογραφικής ανάλυσης στη φυσιολογική βάδιση καθώς και κλινικά παραδείγματα (Case Studies) στην Εγκεφαλική Παράλυση, στον έλεγχο ορθωτικών και σε Νευρολογικό περιστατικό ηλικιωμένου ατόμου. Οι παρουσιάσεις θα συνοδεύονται από επιδείξεις και πρακτικές δοκιμές μέσα το εργαστήριο της ΕΛΕΠΑΠ. Το κόστος συμμετοχής είναι 200 Ευρώ και για περιορισμένο αριθμό θέσεων. Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης και εκπαιδευτικό υλικό. Δήλωση συμμετοχής μέχρι 1/6/2012. Για πληροφορίες και εγγραφές επικοινωνήστε με την Γραμματεία Διοίκησης της ΕΛΕΠΑΠ (Κα Χριστίνα Λεονάρδου) Τηλ. 210 7212780, 210 7251121, Φαξ: 210 7228380 e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it


Αρχή της σελίδας

Ανοικτή ημέρα ιπποθεραπείας στον ιππικό όμιλο Βαρυμπόμπης

 
Η Επιστημονική Εταιρεία Θεραπευτικής Ιππασίας και Ιπποθεραπείας Ελλάδος (ΕΕΘΙΙΕ) διοργανώνει, για να γνωρίσετε τη δράση της, Ανοικτή Ημέρα την Κυριακή 13 Μαΐου 2012, στις εγκαταστάσεις της στον Θεραπευτικό Όμιλο Βαρυμπόμπης (Λ. Τατοΐου 107 Β & Λ. Τατοΐου 137, στη Βαρυμπόμπη) ώρες 9:00 - 13.00. Είσοδος ελεύθερη.

Αρχή της σελίδας

Τροποποίηση του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ

 
Ανακοινώθηκε η απόφαση με αρ. Φ.90380/5383/738, σχετικά με την τροποποίηση της με αρ. Φ.90380/25916/3294/3.11.2011 (Β΄ 2456) κοινής υπουργικής απόφασης «Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)». Διαβάστε την τροποποίηση στο ΦΕΚ 1233Β / 11-4-2012.


Αρχή της σελίδας

Άσκηση του εκλογικού δικαιώματος για πολίτες με αναπηρία στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012


Το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε επείγουσα εγκύκλιο με πληροφορίες για τις διευκολύνσεις που παρέχονται στους πολίτες με αναπηρία για την απρόσκοπτη άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012.
Διαβάστε την εγκύκλιο εδώ.

Αρχή της σελίδας