Get Adobe Flash player

Σεπτέμβριος 2012

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

 

ΚΛΙΝΙΚΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ

 

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

 

ΣΥΝΕΔΡΙΑ, ΗΜΕΡΙΔΕΣ, ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ


Μείωση αποζημιώσεων ΕΟΠΥΥ προς ιδιωτικές κλινικές

Στη μείωση από 50% έως και 90% των αποζημιώσεων του ΕΟΠΥΥ προς τις ιδιωτικές κλινικές, με την αντίστοιχη επιβάρυνση των ασφαλισμένων του οργανισμού που νοσηλεύθηκαν σε αυτές, προσανατολίζεται το Δ.Σ. του ασφαλιστικού φορέα. Σε χθεσινή συνάντηση που είχαν οι ενώσεις των ιδιωτικών κλινικών της χώρας με εκπροσώπους του υπουργείου Υγείας, αλλά και με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμο Βουδούρη, ενημερώθηκαν ότι ο οργανισμός προτείνει τη μείωση των αποζημιώσεων επί των υπαρχόντων ΚΕΝ (Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων) σε ποσοστό που ξεκινά από 50% για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, με εξαίρεση εκείνους του πρώην ΟΓΑ για τους οποίους τα ΚΕΝ θα καλύπτονται μόνο κατά το 10%. Η μείωση αφορά και τα διαγνωστικά κέντρα, για τα οποία ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει τις εξετάσεις μέχρι του 40% του συνολικού κόστους, με το υπόλοιπο 60% να επιβαρύνει τον ασφαλισμένο. Το μέτρο αυτό αναμένεται να ισχύσει από 1ης Οκτωβρίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2012, καθώς υπολογίζεται ότι από το 2013 θα εισρεύσουν νέα κεφάλαια στον οργανισμό. Παράλληλα, εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να γίνει αναμόρφωση των ΚΕΝ με νέα μείωση της τιμής τους. Εν τω μεταξύ, σε αναθεώρηση του κανονισμού παροχών προχωρεί το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να μειώσει περαιτέρω τις καλύψεις του, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες προωθείται ένας ισχυρότερος ρόλος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Οι προτάσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν και να ανακοινωθούν σύντομα.


Αρχή της σελίδας

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ 2012

H Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Νόσου Αλτσχάιμερ (21 Σεπτεμβρίου 2012) διοργανώνει τις παρακάτω εκδηλώσεις: την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012, συνέντευξη Τύπου, υπό την Αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών για το σκοπό της Παγκόσμιας Ημέρας Αλτσχάιμερ από την πρόεδρο της Ομοσπονδίας, καθηγήτρια κ. Μάγδα Τσολάκη και την πρόεδρο της Εταιρείας Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών, δρ. κ. Παρασκευή Σακκά, την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012, συμβολική πορεία με σύνθημα “Νόσος Αλτσχάιμερ: την αντιμετωπίζουμε βήμα — βήμα”. Συνάντηση 18:30 στην Πλατεία Συντάγματος. Σε συνεργασία με την Ψυχογηριατρική Εταιρεία «ο Νέστωρ». Για πέμπτη συνεχή χρονιά, η πορεία θα ξεκινήσει από το Σύνταγμα και θα τερματιστεί στο Ζάππειο, με τη συμμετοχή ασθενών, φροντιστών, εθελοντών, μελών ΚΑΠΗ και με τη συνοδεία της μπάντας του Δήμου Αθηναίων. Θα ακολουθήσει συναυλία «Μη με λησμόνει», στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου με την Κερασία Σαμαρά και τον Τάσο Καρακατσάνη. Επίσης: 21 Σεπτεμβρίου – 23 Σεπτεμβρίου 2012. Δωρεάν τεστ μνήμης σε άτομα άνω των 60 ετών χωρίς διάγνωση άνοιας, έκθεση Τρίτη Ηλικία — Ζάππειο Μέγαρο, 10:00 έως και 19:30 - απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο:9011 404 100 (με χρέωση).


Αρχή της σελίδας

Ευρωπαϊκή εβδομάδα ενημέρωσης για τη ΔΕΠΥ

Η Ευρωπαϊκή εβδομάδα ενημέρωσης για τη ΔΕΠΥ (ADHD Awareness Week), 23-29 Σεπτεμβρίου 2012, είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας. Με αφορμή μια σειρά εκδηλώσεων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, το Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με ΔΕΠΥ, ADHD Hellas, διοργανώνει (1)  την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012, ώρα 9:00 - 14:30 την ημερίδα «ΔΕΠΥ και συνοσηρότητα: από το παιδί στον έφηβο και στον ενήλικα» στο Αμφιθέατρο ΑΘΗΝΑ 9.84, Πειραιώς 100 στο Γκάζι, (2) την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012, ώρα 19:30 προβολή ταινίας στο γραφείο του Πανελληνίου Σωματείου Ατόμων με ΔΕΠΥ, Κτήριο COSMOS Λεωφ. Κηφισίας 125-127, 8ος όροφος (3) το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012 κι ώρα 10:00-13:00 Εθελοντική Αιμοδοσία σε συνεργασία με το Λαϊκό Γενικό Νοσοκομείο στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου Μεγάρου.

Αρχή της σελίδας

Αναστολή της σύμβασης των ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, ενημέρωσε τους ασφαλισμένους του φορέα για την επικείμενη αναστολή της πίστωσης των συμβεβλημένων ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, λόγω των οφειλών στους κλινικούς και στους εργαστηριακούς ιατρούς. Οι ιατροί της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, συμφώνησαν σε οριζόντια περικοπή των αμοιβών επίσκεψης της τάξης του 50% και επιβολή εκπτώσεων στο τιμολόγιο ιατρικών πράξεων.

Αρχή της σελίδας

Stage για άτομα με αναπηρίες στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

Πρόγραμμα πρακτικής άσκησης για άτομα με αναπηρίες στη Γραμματεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι να προσφέρει σε έναν αριθμό ατόμων με αναπηρίες μια εποικοδομητική εργασιακή εμπειρία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρέχοντάς τους την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τις δραστηριότητές του. Το πρόγραμμα προσφέρει αμειβόμενες περιόδους πρακτικής άσκησης διάρκειας πέντε μηνών σε υποψήφιους με αναπηρίες και λειτουργεί επιπλέον των άλλων κατηγοριών πρακτικής άσκησης και επισκέψεων μελέτης στη Γραμματεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο μεγάλος αριθμός δυνητικών υποψήφιων ασκούμενων σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Προϋποθέσεις: Οι αιτούντες πρέπει να έχουν την ιθαγένεια ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή μιας υποψήφιας προς ένταξη χώρας, να είναι ηλικίας 18 ετών κατά την έναρξη της πρακτικής άσκησης, να έχουν άριστη γνώση μιας από τις επίσημες γλώσσες των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και επαρκή γνώση μιας άλλης από τις γλώσσες αυτές, να μην έχουν μετάσχει σε άλλη αμειβόμενη περίοδο πρακτικής άσκησης και να μην έχουν απασχοληθεί με αμοιβή για διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων συνεχών εβδομάδων σε κάποιο θεσμικό όργανο ή σε κάποιο βουλευτή ή πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να είναι σε θέση να πιστοποιήσουν ότι πάσχουν από κάποια αναπηρία (ιατρικό πιστοποιητικό ή κάρτα / πιστοποιητικό αναπηρίας που έχει εκδοθεί από εθνική αρχή). Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση μόνο μέσω της ηλεκτρονικής αίτησης υποψηφιότητας. Η επιλογή γίνεται κατόπιν αξιολόγησης των γενικών προσόντων και δεξιοτήτων των αιτούντων και εφόσον το προφίλ των αιτούντων ανταποκρίνεται στις διαθέσιμες θέσεις πρακτικής άσκησης. Οι επιτυχόντες θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα ύψους 1.130,56 ευρώ (2008), εάν η πρακτική άσκηση γίνει στις Βρυξέλλες ή το Λουξεμβούργο. Εάν γίνει σε Γραφεία Πληροφοριών στα κράτη μέλη, το ποσό αυτό προσαρμόζεται ανάλογα με το κόστος ζωής στο αντίστοιχο κράτος. Τα πρόσθετα έξοδα των ασκουμένων που συνδέονται άμεσα με την αναπηρία είναι δυνατόν να καλύπτονται μέχρι ποσού ίσου με το 50% της μηνιαίας υποτροφίας, σύμφωνα με το άρθρο 20, παράγραφος 8 των Εσωτερικών Διατάξεων. Η εφαρμογή του προγράμματος θα παρακολουθείται και στο τέλος κάθε περιόδου πρακτικής άσκησης θα πραγματοποιηθεί αξιολόγηση από τη Μονάδα Ισότητας Ευκαιριών και Διαφορετικότητας.

Αρχή της σελίδας

Προσαρμογή του Talk & Write στα Windows 7 (64bit)

Το σύστημα Talk & Write αποτελεί ένα σύστημα φωνητικής υπαγόρευσης που μετατρέπει την ομιλία σε κείμενο στα ελληνικά σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Κατασκευάζεται από την MLS και πωλείται σε καταστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για την προσαρμογή του στα Windows 7 (64bit) πατώντας εδώ.

Αρχή της σελίδας

Γαστρεντερικές επιπλοκές στις κακώσεις νωτιαίου μυελού

Στη μελέτη των Gore και των συνεργατών του περιγράφονται οι γαστρεντερικές διαταραχές που παρουσιάζονται ως συνέπεια της κάκωσης του νωτιαίου μυελού. Η κάκωση του νωτιαίου μυελού διαταράσσει τον τόνο των σφικτήρων καθώς και την αυτόνομη λειτουργία των εσωτερικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένου και του πεπτικού συστήματος. Ο αντανακλαστικός ειλεός, η γαστρική διάταση, το πεπτικό έλκος είναι μερικές από τις εκδηλώσεις που εμφανίζονται πρώιμα κυρίως στις ανώτερες βλάβες του νωτιαίου μυελού, με συχνότερες εκδηλώσεις στις ολικές σε σχέση με τις μερικές διατομές. Υπάρχουν όμως και χρόνιες καταστάσεις όπως η δυσκοιλιότητα, η παθήσεις του ήπατος και η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση.

[Gore et al. (1981) Gastrointestinal complications of spinal cord injury. Spine; 6(6): 538-544]

Αρχή της σελίδας

Κυζίκεια 2012

Με πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων συνεχίζονται και φέτος τα Κυζίκεια 2012. Οι εκδηλώσεις, οι οποίες διοργανώνονται από το Δήμο Χαλκιδέων θα λάβουν χώρα μέχρι και τις 5 Σεπτέμβρη 2012.

Αρχή της σελίδας

Κυκλική προπόνηση για το ΑΕΕ

Η κυκλική προπόνηση μπορεί να ωφελήσει τους ασθενείς με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΑΕΕ), σύμφωνα με τη μελέτη των Ολλανδών ερευνητών. Στη μελέτη συμμετείχαν 250 άτομα με ΑΕΕ ελαφριάς έως μέτριας ανικανότητας τα οποία μπορούσαν να βαδίσουν 10 μέτρα ανεξάρτητα και ήθελαν να βελτιώσουν τη βάδισή τους. Οι μισοί ασθενείς παρακολούθησαν το FIT-Stroke πρόγραμμα, με συνεδρίες 90 λεπτών προοδευτικών στοχοκατευθυνόμενων  ασκήσεων 2 φορές την εβδομάδα για 12 εβδομάδες. Οι ασθενείς εργάζονταν σε ζευγάρια, περνώντας από 8 σταθμούς με διαφορετικές ασκήσεις βελτίωσης της βάδισης. Οι ασθενείς της ομάδας ελέγχου παρακολούθησαν ατομικές φυσικοθεραπευτικές συνεδρίες. Η κυκλική προπόνηση βρέθηκε να είναι ασφαλής και το ίδιο αποτελεσματική με τις ατομικές συνεδρίες τους πρώτους 6 μήνες μετά το ΑΕΕ.


[Van de Port et al. (2012) Effects of circuit training as alternative to usual physiotherapy after stroke: randomised controlled trial. BMJ; 344: e2672
]

Αρχή της σελίδας